Andra AP-fonden bäst år 2006

De fyra största AP-fondernas resultat för fjolåret kan nu summeras. Det sedan bokslut och årsredovisningar blev klara i veckan. Bäst resultat gjorde Andra AP-fonden.

Störst, bäst och vackrast. Så skulle man kunna beskriva Andra AP-fonden efter en inbördes ranking av de fyra största AP fonderna.

Andra AP fonden presterade nämligen i fjol en avkastning på 24 och en halv miljard kronor och det motsvarar nästan 13 procent.

Resultatet förklaras av stor andel aktier
Fondens förmögenhet är därmed upp i 217 miljarder kronor. Ingen annan av de tre andra fonderna slår det fjolårsresultatet.

Andra AP-fondens förstaplacering förklaras av stor andel aktier, inte minst på Stockholmsbörsen.

Men det är inte mycket som skiljer de fyra fonderna åt. De har samma uppdrag, låg risk och så hög avkastning som möjligt.

836 miljarder finns för framtida pensioner
Att fonderna inte når upp till börsuppgången på 25 procent i Stockholm i avkastning beror på att de måste ha en betydande andel av sitt pensionskapital placerade i så kallade räntepapper, och med dagens låga räntor drar detta ner den totala avkastningen på kapitalet.

I snitt låg de fyra fonderna på en avkastning på drygt tio procent i fjol. Sammantaget finns nu 836 miljarder för framtida pensioner.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista