Universitet ska utbilda etnicitetsexperter

I höst startar Linköpings universitet en påbyggnadsutbildning på 80 poäng för att få fram experter i rasism-, etnicitet- och migrationsfrågor. Experter som ska få svenska myndigheter att behandla alla människor på lika villkor. (P3 Nyheter)

– Avseendet med den här utbildningen är att utbilda människor som kan gå direkt in med expertkunskaper i statliga utredningar och i expertpositioner av olika slag, säger Erik Olsson, forskare vid Linköpings universitet.

Det handlar inte om att utbilda antirasister i demonstrationsteknik. Däremot är kunskapen om hur och varför till exempel staten eller myndigheter bidrar till att utesluta vissa grupper. Det var därför utbildningen som är den första i sitt slag i landet kom till.

Vart kan man få jobb någonstans?

– Migrationsverket är naturligtvis en påtaglig sådan. Arbetsförmedlingen också, men framför allt inom bostadsplanering och även inom Socialstyrelsen eller andra myndigheter som har planering inom det här området, säger Erik Olsson.

Tre års högskoleutbildning krävs för att få gå utbildningen som är den första i landet i sitt slag. Men man kommer inte att bli etnicitet-, migrations- och rasismexpert genom traditionella tentor. Istället kommer studenterna kunna välja att skriva uppsatser om exempelvis hur bostadsbolag behandlar svenskar och invandrare.

– Då kan man till exempel förklara hur det kan komma sig att bostadsföretagen fortsätter att bidra till de här ojämna villkoren, säger Erik Olsson.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista