Kina får högt betyg för aidsbekämpning

Kina får högt betyg för sin bekämpning av hiv och aids. Berömmet kommer från internationella experter, som publicerar sin rapport i senaste numret av medicintidskriften the Lancet. Men trots att Kina har blivit mycket mer medvetet om hiv, så hålls de frivilliga aidsaktivisterna fortfarande under uppsikt.

Från att ha försökt att tysta ner hiv-epidemin till dagens överallt närvarande upplysningskampanjer. Den kinesiska regeringen gjorde helt om, och nu får landet beröm för sin aidsbekämpning av internationella folkhälsoexperter.

I sin rapport lyfter experterna fram Kinas statliga sprutbytesprogram för missbrukare, utbildning för sexarbetare och gratis bromsmedicin för hiv-smittade som registrerar sig. Kina framhålls som ett föredöme.

Avslöjade blodskandal på 90-talet
Det här internationella erkännandet av Kinas aidspolitik kommer samtidigt som den pensionerade gynekologen Gao Yaojie äntligen har landat här i Peking. Hennes historia påminner om att aids i Kina fortfarande kan vara brännhett.

Gao Yaojie är en 80-årig gynekolog från Henan-provinsen mitt i Kina. Så sent som på 90-talet var hon med och avslöjade att bönder, som sålde sitt blod till provinsstödda blodföretag, smittades med hiv.

I vissa byar smittades hälften av invånarna. De lokala myndigheterna i Henan-provinsen försökte dölja sin egen inblandning i blodskandalerna genom att tysta ner dem.

Spred själv flygblad
När myndigheterna inte lyssnade började Gao Yaojie själv att sprida flygblad för att varna allmänheten för den okända sjukdomen.

För någon månad sen blev hon utsedd att ta emot ett amerikanskt människorättspris för sina insatser. Men när Gao Yaojie började förbereda sig för att resa till Peking, för att söka visum och kunna ta emot priset i Washington, sattes hon i husarrest.

Utländska medier rapporterade om saken, och efter två veckor släpptes Gao Yaojie.

Första gången myndigheterna backar
Det här är inte första gången myndigheterna har försökt att hindra aids-pionjären Gao Yaojie från att ta emot ett internationellt pris, men det är första gången de ger efter för trycket och låter henne resa.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista