Skarp kritik mot förslag om storregioner

Den statliga Ansvarskommittén vill slå samman dagens län till mellan sex och nio regioner, som bland annat ska ta över sjukvården. I länen finns såväl positiva som kritiska röster. Hårdast är kritiken i Halland, som riskerar delas mellan Skåne och Västra Götaland.

Enligt Hallands regiondirektör, Martin Andreae, finns det inga fördelar med större regioner.

– Nej, det gör faktiskt inte det. Ett av de bärande argumenten har ju varit att det skulle finnas ett samband mellan hur stora geografiskt administrativa regioner är och ekonomisk tillväxt. Vi har genom undersökningar kunnat visa att det inte finns något sådant samband, säger Hallands regiondirektör Martin Andreae.

– Det går så väldigt bra för Halland, så att det är svårt att se vilka motiv som gör att någonting skulle bli bättre, vad det egentligen handlar om.

Storregioner skulle ge bättre service
19 län och regionerna i Skåne och Västra Götaland ska bli mellan sex och nio storregioner. Ansvarskommittén menar att det skulle leda till bättre samordning med billigare och bättre service till invånarna som följd. Sören Gunnarsson, landshövding i Örebro län, är klart mer positiv än Martin Andreae.

Redan idag samarbetar Örebro med Västmanland och Sörmland om trafik, och erbjuder specialistsjukvård åt flera landsting.

”Nuvarande länsgränser har överlevt sig själva”
Med en gemensam region skulle samordningen av sjukvården bli bättre och vägbyggen gå snabbare. Det eftersom en region med en större kassa än ett landsting lättare skulle kunna låna ut pengar för att tidigarelägga en byggstart, säger Sören Gunnarsson, landshövding i Örebro län.

– Nuvarande länsgränser har ju överlevt sig själva med åtminstone 20-25 år. Allt av framgångskoncept, som vi jobbat med i vårt län, bygger på länsövergripande samarbete.

– Så därför är det lätt för mig att säga att det är klart att en anpassning till de förhållanden som gäller idag faktiskt är ganska naturlig, även om det är en resa dit också.

Statliga myndigheters struktur bör också ändras
Ansvarskommittén påverkar också de statliga myndigheterna. Idag har exempelvis Banverket, Vägverket och en rad andra myndigheter helt olika län i sina regioner. Det försvårar förstås samarbetet mellan myndigheterna.

Ansvarskommittén vill nu att de statliga organisationerna ska anpassa sin struktur till de nya regionerna som på sikt kan uppstå. Och Sören Gunnarsson tycker att det är bra.

– När jag tittat på det här lite noggrannare så kan jag imponeras av den enorma uppfinningsrikedom som har funnits ifrån statliga myndigheter, att man har kunnat hitta så många olika gränser som absolut inte sammanfaller med varandra, säger Sören Gunnarsson, landshövding i Örebro län.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista