Anonyma tips om bidragsfusk ökar

Anonyma tips till myndigheter, om människor som uppges fuska med bidrag, blir fler. Tipsen till Försäkringskassan har ökat med 3 000 bara det senaste året.

Förra året fick Försäkringskassan 6 993 anonyma tips, vilket är 44 procent av alla de anmälningar som leder till någon typ av utredning som Försäkringskassan gör. Och det är en ökning med nästan 3 000 från året innan.

Lena Andersson, som är handläggare på Försäkringskassan, får flera samtal varje dag från vanliga personer som vill tipsa om någon de tror fuskar med bidrag.

– Ja, det kan ju bero på mycket. Dels kan det bero på att folk är uppretade på att man vitt och brett går och talar om att; jag har en ersättning från Försäkringskassan, men jag jobbar ändå. Det kan ju vara en fejd i en familj till exempel, säger Lena Andersson är handläggare på Försäkringskassan i Nacka-Värmdö.

Många tror på ett utbrett bidragsfusk
En stor enkätundersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort visar att nästan hälften av alla tillfrågade tror att människor fuskar, och att de lämnar felaktiga uppgifter. Och det är fler som tror det nu, än vid den senaste undersökningen som gjordes år 2003.

De personer vi träffade i ett köpcentrum håller med.

– Jag tycker att det har sitt värde att man avslöjar en del fusk och bedrägeri som pågår, säger en man.

Vad skulle du säga om någon lämnade ett anonymt tips om dig?

– Man får vara beredd på att stå för sina handlingar, tycker jag.

– Det är alltför många, till och med där jag bor, som jag vet har sjukpenning, men jobbar svart, säger en kvinna.

Har du lämnat något tips någon gång?

– Nej, det har jag inte gjort. Det känns fel det också i och för sig, att skvallra, men på samma gång så sitter man och retar upp sig på att det ska behöva vara så.

Bara en liten del av tipsen leder till polisanmälan
Men av de nästan 7 000 anonyma tips, som Försäkringskassan fått, är det bara en liten del som leder till polisanmälan, mellan två och fem procent.

– Är det så att man inte vill vara anonym, då har det större värde hos polis och åklagare, säger Lena Andersson, handläggare på Försäkringskassan.

Så att de anonyma tipsen är inte värda så mycket egentligen?

– Inte hos polis och åklagare, men hos oss är de ju det.

Så att ni kan begära tillbaka pengar, men de kan inte bli dömda för ett brott?

– Ja, så kan det bli, säger Lena Andersson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista