Tulltjänstemän får använda batong

Tullpersonal som arbetar med kontroll av allmänheten kommer framöver att få använda batong. Personal inom tullen har länge krävt att få använda personskydd, och facket hävdar att hot och våld mot tulltjänstemän ökar. Men nu är frågan färdigutredd, och om ungefär ett år kommer tullpersonalen att få använda batong.

Marie Ekenman, som är gruppchef över tulltjänstemännen på bland annat Arlanda och Skavsta, var nyligen med om en hotfull situation där hon hade velat ha batong.

– Det kom en resenär som var ganska stökig redan från början. Han åkte in på kontroll, och hade en massa cigaretter med sig som han inte fick ha. Han for upp och ned i temperament, var lugn ena stunden och ganska högljudd och stötig den andra. Han gick på väldigt nära, säger Marie Ekenman, tulltjänsteman på Arlanda.

Situationen blev alltmer hotfull för Marie Ekenman och hennes kollegor, som tillkallade polis, men också de hotades av mannen.

– I och med att man inte har någonting att skydda sig med så känner man sig ganska liten. Han var inte stor, men han var van att slåss. Det märktes på honom.

Tullverket har startat självskyddsutbildning
Frågan om tullpersonal ska få använda batong eller annan skyddsutrustning på allmän plats har stötts på Finansdepartementets tullenhet i flera år. Men sedan en tid tillbaka är frågan utredd, vilket innebär grönt ljus för batong.

Därför har Tullverket satt igång en självskyddsutbildning. Den går ut på att tulltjänstemännen ska lära sig att hantera mötet med dem som de tar in på kontroll bättre. Och i den utbildningen ingår också att lära sig att handskas med batong.

– Vi vill säkerställa att våra medarbetare, tulltjänstemännen i tullfiltret, känner sig trygga på sin arbetsplats, säger Lennart Nilsson, chef för brottsbekämpningen på Tullverket.

Det handlar om upp emot 800 tulltjänstemän, som kommer att genomgå utbildningen, och utrustas med batong.

”Batongen är liten och provocerar inte”
Men batongen kommer att vara liten och knappt synas, betonar Lennart Nilsson, och han ser inte någon risk med att batongen i sig kommer att provocera och därmed öka risken för hot och våld mot tullpersonalen.

– Vi bedömer att tulltjänstemännen har den förmågan att uppträda på ett sådant sätt så att det inte absolut inte uppfattas varken provocerande eller på annat sätt är negativt för Tullverket eller för tulltjänstemännen att man bär batong, säger Lennart Nilsson på Tullverket.

Inte heller Marie Ekenman tror att batongen riskerar att leda till mer hot och våld.

– Om man plockar fram den för tidigt kanske, men om man är i en trängd situation måste man kunna försvara sig, säger Marie Ekenman, på tullen på Arlanda.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista