Kanadas terroristlagar får underkänt

I Kanada har Högsta domstolen underkänt landets terroristlag med argumentet att den strider mot konstitutionens principer om mänskliga rättigheter.

Domstolens nio ledamöter var helt enade i sitt utlåtande och de har nu givit parlamentet ett år att arbeta om lagreglerna så att de skyddar individens frihet.

Utlänningar fängslas på obestämd tid
Den hittillsvarande lagen gör det bland annat möjligt att hålla misstänkta terrorister av utländsk härkomst fängslade på obegränsad tid eller utvisa dem på basis av hemlig bevisförning, den misstänkte får alltså inte ta del av den.

Lagen påminner om vad som gäller för fångarna på Guantanamo men har också klara likheter med den svenska terroristlagen.

HD: alla ska få en rättegång
Den kanadensiska Högsta domstolen säger i sitt utlåtande att det är ett krav att innan staten får fängsla någon för en längre tid så måste personen ges en rättvis rättegång och få känna till bevisen.

Tre terrormisstänkta anmälde
Det var tre terrormisstänkta män av arabisk börd som låg bakom anmälan till Högsta domstolen. De hävdade att de ska ha samma möjligheter att försvara sig som kanadensiska medborgare i samma situation som har vidare rättigheter.

Terrorlagarna är en viktig inrikespolitisk fråga just nu i Kanada, den liberala oppositionen är ovillig att förlänga delar av den hårdare lagstiftning som antogs efter den 11 september och den konservativa regeringen kritiserar liberalerna för att vara mjuka mot terrorister.

Sten Sjöström, New York
Sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista