Italiens regeringskris är över

Italiens president Giorgio Napolitano har bett Romano Prodi att stanna kvar som premiärminister. Presidenten vill samtidigt att stödet för Prodi som regeringschef prövas i parlamentet i en förtroendeomröstning.

Efter intensiva överläggningar med de många partiledarna, parlamentets två talmän och andra berörda beslöt president Giorgio Napolitano att Romano Prodi får en ny chans att leda Italien.

Parlamentet måste rösta om Prodi
Men parlamentet ska först visa Prodis regering sitt stöd innan krisen helt kan sägas vara över för denna gång.

Prodi känner sig förmodligen ganska lugn. Han lyckades i torsdagskväll att få sina regeringspartners att enas kring ett tolvpunktsprogram, som ger Prodi stort spelrum och brett stöd.

Italienska trupper ska stanna i Afghanistan
I det sägs bland annat att internationella åtaganden ska följas, som till exempel just italienska truppers medverkan i Afghanistan och utbyggnaden av en amerikansk militärbas, som var frågor som splittrade regeringen och fick den att avgå i onsdags.

Vissa frågor olösta
De tolv punkterna rör också ekonomiska frågor, som den spretiga regeringsskaran har haft svårt att hålla sams om. Däremot står inget om den sambolag, som vänstersidan i regeringen vill driva igenom, men som katoliker mer i centrum motsätter sig.

Romano Prodi sa efter mötet med presidenten på förmiddagen att en förtroendeomröstning ska genomföras inom kort. Under hot om nyval och ett återtåg för Silvio Berlusconi går den förmodligen vägen, men kritikerna varnar för att Italien kommer att försätta att ledas av en instabil regering.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista