Ny väg orsakar politisk strid i Polen

Ett vägbygge i Polen framkallar starka protester från miljövänner som i sin kritik får starkt stöd från EU. Den politiska ledningen är splittrad hur frågan ska lösas.

Konflikten gäller en kort sträcka av det 700 mil internationella vägprojektet Via Baltica som ska knyta ihop Polen med Finland via de baltiska republikerna.

Byggandet skulle ha påbörjats häromdagen men stoppades av flera hundra miljöaktivister.

Vägen går genom känslig våtmark
Vägbygget är planerat sedan åtta år tillbaka och ska gå genom våtmarker med en unik flora och fauna. EU:s miljökommissionär har flera gånger påpekat att vägen strider mot miljöavtalet från år 2000.

Polens konservativa regering har dock valt att slå dövörat till trots hotet om indraga EU-pengar och böter. Från att ha varit en lokal miljöfråga har den vuxit till en nationell angelägenhet med nästan dagliga stöddemonstrationer över hela Polen.

Politikerna oense
Polens politiska ledning har de senaste dagarna splittrats i frågan. Presidenten är mot vägbygget och premiärministern vill ordna en lokal folkomröstning med tämligen säker utgång.

Den gamla vägen går rakt genom staden Augustów och är en synnerligen olycksdrabbad vägsträcka med årligen flera dödsolyckor. Alternativet att dra vägen längre bort skulle bli dyrare och drabba flera byar.

Trots nattemperaturer på minus 18 grader vaktar miljöaktivister det hotade området dag och natt.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_alibin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista