Höjd a-kassa kan få fler i arbete

Det finns sjukskrivna som skulle kunna arbeta om de fick chansen att hitta ett annat jobb än det de hade när de blev sjuka, men byråkratin och pengarna lägger hinder i vägen anser utredaren Anna Hedborg. Hon vill därför höja a-kassan så att sjukskrivna inte skulle förlora ekonomiskt på att tänka om och anmäla sig som arbetssökande.

– Vi behöver kunna gå från sjukskriven till arbetslös ibland, framför allt om det är så att man behöver ett nytt arbete för att kunna arbeta, säger Anna Hedborg.

– Då spelar det en väldig roll om det är gott hopp om att få både hjälp och hygglig försörjning ifall man går över till arbetslöshet istället för sjukdom.

Ny utredning
Enligt utredningen, som presenteras på Dagens Nyheters Debattsida idag, så finns det personer som är för sjuka för att gå tillbaka till sitt gamla arbete, men som skulle kunna ta ett annat jobb.

Men alldeles för få gör det och en stor del av förklaringen är ekonomisk, för börjar de söka arbete får de a-kasseersättning istället för sjukersättning, och a-kasseersättningen är lägre.
Det vill alltså Anna Hedborg ändra på, genom att höja taket i a-kassan och på så sätt också höja ersättningen.

Littorin tycker inte det är en bra idé
Men förslaget avvisas av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

– Jag tror inte på att höja taket i a-kassan. Problemet är ju att alla går ju inte från att vara långtidssjukskrivna till arbetslöshet, utan de allra flesta som bli arbetslösa är friska och har ett jobb och förlorar det, säger han.

– Och därför måste vi ha goda incitament för arbetslinjen, och se till att det lönar sig mer att jobba.

Sven-Otto Littorin menar att det är viktigare att samordningen mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen blir bättre, och även att rehabiliteringen av sjukskriva förbättras.

”Företagen riskerar dra på sig kostnader”
Lars Åhman, som har varit sjukskriven i närmare 10 år, tycker inte att Anna Hedborgs förslag skulle lösa speciellt mycket, eftersom problemet snarast är att företagen riskerar att dra på sig kostnader om de anställer någon som har varit långtidssjukskriven.

Därför menar Lars Åhman att det är viktigare att samhället tar på sig sådana kostnader, som exempelvis sjukfrånvaro:

– Jag tycker det är fel att arbetsgivaren ska ta rehabiliteringen för livstidssjukdomar, som dessutom inte är arbetslivsrelaterade.

– Men det finns ju många kroniska som arbetsgivaren inte på något sätt är ansvarig för att jag har. Varför ska de betala den kostnaden? I dagsläget får de göra det oavsett om de vill eller inte, säger Lars Åhman.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista