Ryssland vill arrangera OS

Den ryska satsningen för att få vinter OS till Sotji vid Svarta havskusten 2014 handlar för både om det stora intresset som finns i landet för vintersporter, som om att presentera ett helt nytt Ryssland.

– En eller två i varje rum, bekväma dubbelsängar och hotell som är färdiga ett år före OS. Efter fyra OS vet jag vad idrottsmännen behöver fyrstjärniga hotell med bra kuddar, säger Svetlana Zhurova, guldmedaljör i 500 meter skridsko sprint vid OS i Turin.

IOK har varit på plats
Den blonda ryskan är en av draghästarna för att få det första ryska vinter-OS till det som nu kallas Rysslands sommarhuvudstad Sotji. Här har under fem dagar IOK:s utvärderingskommitté visats runt i det som just nu mest är virtuella arenor och hotell. Men något som alla från presidenten själv och nedåt hoppas ska bli ett vinnande koncept.

Vill ändra på Rysslandsbilden
Med närheten till Svarta havet och skyhöga kaukasiska berg och ett försök att presentera Ryssland som mer effektivt, välorganiserat än den gängse bilden av ett korrupt och byråkratiskt land hoppas man ska få IOK att välja just Sotji.

– De har goda chanser, för Ryssland har bra relationer med internationella OS-kommittén och de vunnit fler OS medaljer än någon annan nation och trots det inte fått hålla vinter-OS, säger Allan Hubbard som är krönikör i tidningen Independent on Sunday.

– Nu när vi är i det Nya Ryssland kanske tiden är mogen.

Maria Persson Löfgren, Sotji
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista