Kubas kontroll av information skärps

På Kuba har statens kontroll över informationsflödet skärpts på flera sätt den senaste tiden. Flera utländska korrespondenter har vägrats förlängning av sina ackrediteringar och polisen har genomfört massiva raider mot de kabelnätverk som kubanerna etablerat för att kunna titta på internationell tv.

Utländska journalister har alltid betraktats med misstänksamhet av kubanska myndigheter. Och inte blev det bättre när Fidel Castro försvann från offentligheten för ett halvår sedan. Snarare tvärtom.

För sedan dess har det varit närmast omöjligt att få journalistvisum för kortare besök.

Svårare att arbeta
De cirka 150 korrespondenter som är fast ackrediterade på Kuba har fått det svårare att arbeta. Att tre korrespondenter, en från Mexiko, en från USA och en från Europa nu nekats förlängd ackreditering är bara ett uttryck för det.

Det rör sig visserligen inte om utvisningar och de medier det gäller, bland annat brittiska BBC, kan få skicka nya korrespondenter.

Men argumenten för att avslå förnyad ackreditering, rymmer en varning till alla utländska journalister, ”bristande objektivitet”, ”en bevakning som inte är i den kubanska regeringens intresse” det är argument som i princip omöjliggör en kritisk bevakning av Kuba.

Växande självcensur
Flera av de fasta korrespondenterna vittnar också om att rädslan för att få sin ackreditering indragen har lett till växande självcensur.

Men det är inte bara de utländska korrespondenterna som drabbas av den kubanska regimens rädsla för ett fritt informationsflöde. Kubas oberoende journalister vet sedan länge att de rör sig på minerad mark och många av dem sitter i fängelse.

Och nu har också vanliga kubaners längtan efter information drabbats. Sedan en tid tillbaka satsar polisen stora resurser för att hindra de från att kunna titta på den tv de vill.

På Kuba är det bara turister och de av regimen utvalda som har rätt att ha kabel-tv. Men de första åren efter Sovjetblockets fall accepterade regimen, om än motvilligt, att kubanerna satte upp hemmagjorda parabolantenner med vilka de kunde stjäla signalerna från de stora turisthotellens antenner.

Det växte upp en hel liten industri, illegal men dynamisk. Efterfrågan var enorm.

Kablar gömdes i avloppstrummor
När de hemmagjorda parabolantennerna förbjöds, utvecklades ett mer sofistikerat system med kablar som gömdes i avloppstrummor och under takplattor.

Mot en liten avgift kunde alla som ville, åtminstone i de stora städerna, koppla upp sig på de illegala kabelnätverken, och det var miljoner som gjorde det även trogna partimedlemmar.

Men nu har alltså regimen bestämt att det måste bli ett slut på kubanernas tittande på spanskspråkiga CNN, HBO och andra utländska tv-kanaler som kan som det heter, hota ”Kubas kulturella självständighet”.

Lars Palmgren, Santiago
lars.plamgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista