Motiv till kidnappning var pengar

Polisen bekräftar nu att motivet till kidnappningen av den 17-årige pojken i Kista i västra Stockholm i tisdags, var att pressa pojkens föräldrar på pengar.
– Det har framförts ett krav på en större summa pengar, säger Anders Burén kriminalchef vid Västerortspolisen. Men i det läget kände antagligen inte kidnapparna till att pojken redan flytt. Krav på lösensumma Kravet på en lösesumma för 17-åringen kom i form av ett telefonsamtal hem till pojkens föräldrar sent i tisdags kväll. Någon eller några ringde då från en telefonkiosk på Rinkeby torg i västra Stockholm. Men vid det laget hade pojken redan hunnit rymma från det hus där kidnapparna höll honom fången och larma polisen. Pojkens föräldrar har ägarintressen i flera krogar i Stockholm och enligt polisen kan bakgrunden till kidnappningen finnas där. Men kriminalchef Anders Burén tror inte att kidnappningen är ett led i de stridigheter inom krogbranschen som varit på senare tid. – De uppgifterna kommer helt från massmedia. Vi har inget som tyder på det i vår utredning. Släpptes Sedan på onsdagskvällen släppte polisen den man som suttit anhållen misstänkt för medhjälp till kidnappningen. Mannen greps eftersom han var ägare till det hus där 17-åringen hölls fången, men efter förhör har polisen i stort sett helt avskrivit misstankarna mot honom. För en dryg månad sedan kidnappades en son till en känd direktör i Stockholm. Han hölls fången i flera dygn innan polisen hittade honom. Men kriminalchef Anders Burén ser inget direkt samband mellan kidnappningarna. – Däremot kan det finnas en risk att det finns flera olika kriminella gäng som kopierar den här typen av brottslighet för att komma över pengar.
Nina Odermalm Schei, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".