Virginia bad om ursäkt för slaveri

På lördagsnatten beslöt delstatsparlamentet i Virginia i USA enhälligt att be om ursäkt för slaveriet och behandlingen av urbefolkningen i USA.

”Slaveriet är ett av de mest fasansfulla av brotten mot mänskliga rättigheter i vår historia och även sedan det avskaffades följde diskriminering som grundades på rasism. Vi beklagar i djupt Virginias roll i slaveriet”, heter det i nattens resolution som kom i samband med att man inleder firandet av staden Jamestowns 400-årsjubileum.

Det var hit det första slavskeppet kom från Afrika i början av 1600-talet. I mitten av 1800-talet fanns fyra miljoner slavar i USA. I Virginia var segregationen av svarta omfattande ända in på 1960-talet.

Symbolisk ursäkt
Men ursäkten till slavar och indianbefolkningen är mest symbolisk. Det ska bli minnesdagar och bättre undervisning i skolorna. Flera organisationer driver att ättlingar till slavar ska ha rätt till ekonomisk kompensation eftersom de menar att det slaveriet skapat ett förtryck som än i dag avspeglar sig i ghetton, söndertrasade familjer och sämre möjligheter.  

De svarta som grupp har passerats av nästan alla senare frivilliga invandrargrupper. Andra ifrågasätter om slavkulturen är en rimlig förklaring till att svarta 150 år efteråt är kraftigt överrepresenterade bland dem som hoppar av skolan, är arbetslösa, eller sitter på fängelser.

Pekar på bristen på ledarskap
Många etablerade afroamerikaner, bland andra skådespelaren Bill Cosby, pekar på bristen på ledarskap och hur bland annat hip-hop kulturen sprider stereotypa ideal där kvinnor betraktas som horor och där vägen till framgång är att bli hallick eller knarklangare snarare än att studera.

Andra är mer optimistiska och pekar på att det finns en stor välutbildad afroamerikansk övre medelklass. Att svarta har en stark ställning inom underhållning och idrott, att Vita husets mest respekterade politiker heter Condoleezza Rice och att Barack Obama kan bli demokraternas presidentkandidat.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista