Rävfarmare kräver skadestånd av staten

Elva rävfarmare stämmer på måndagen staten på 66 miljoner kronor i skadestånd. De hävdar att den förordning som blev pälsdjursuppfödningens död, aldrig anmäldes till EU och därmed inte blev giltig som svensk lag.

En av anmälarna, Harald Eriksson i Föllinge, känner sig lurad.

– Vi trodde att vi var tvungna att lägga ner, vi missar jobb och står med en farm som kostar en massa pengar men som är helt värdelös, säger han.

För drygt tio år sedan infördes en ny paragraf i djurskyddsförordningen. Där stod att rävar bara får hållas på ett sånt sätt att deras behov av att vara med andra rävar och att gräva och röra sig kan tillgodoses.

En övergångsbestämmelse gjorde att rävfarmarna fick fortsätta till 2001, sedan tvingades alla att lägga ner.

”Bestämmelsen trädde aldrig i kraft”
Nu hävdar elva pälsdjursuppfödare att den här bestämmelsen aldrig trädde i kraft som svensk lag på grund av staten gjorde ett formellt fel och missade att anmäla den till EU-kommissionen.

Genom felet har de förlorat inkomsterna av sex års produktion fram till i dag. Som exempel anges att en rävhona kan producera sex skinn per år och att varje skinn av silverräv har ett saluvärde på 880 kronor.

Enligt EU:s skadeståndsregler har man rätt till ersättning om man blir lidande när staten gör fel, säger Ola Wiklund på Wistrands advokatbyrå som företräder pälsdjursuppfödarna.

– Även om det i skadeståndslagen finns ett förbud mot att väcka talan på grund av beslut fattade av riksdag och regering, så gäller inte svensk skadeståndslag om det är en EG-rättslig grund. Då har EG-rätten företräde, så grunden för skadeståndet är ju EG-rättslig.

Pälsnäringen har väl ändå drabbats av nedslag och kanske fått lägga ned, eftersom folk inte köper pälsar längre?

– Folk köper pälsar, kanske inte i Sverige, men de köper från andra länder. En stor del av det här exporteras, och den näringen är blomstrande runt om i Europa och världen, säger Ola Wiklund som företräder pälsdjursuppfödarna.

Fortsätter inte med rävhållning
Farmaren Harald Eriksson tror inte att han skulle kunna börja med rävhållning igen, även om han vinner tvisten mot staten. Däremot hoppas ha få skadestånd för att kunna montera ner den stora anläggningen som förut rymde plats för flera hundra rävar.

– Det går inte att köpa in till exempel 175 stycken honor och dra igång. Det är otänkbart efter so mingen säljer sina bästa rävar, säger han.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista