Oenighet om Bofors i Exportkontrollrådet

Boforsskandalen är aktuell igen efter Indiens krav att få en påstådd nyckelperson i muthärvan utlämnad från Argentina. Miljöpartisten Lars Ångström som sitter i Exportkontrollrådet har krävt att Bofors ska lägga alla kort på bordet för att få fortsätta exportera vapen till Indien. Men det kravet avvisas av andra ledamöter i Exportrådet.

– Vi tar inte den här typen av kriterier. Vi ska bedöma om Sverige kan exportera vapen till ett land med utgångspunkt från demokrati, mänskliga rättigheter, säkerhetspolitiska bedömningar och så vidare. När vi har sagt okej så är det försvarsindustrin som tar över den praktiska hanteringen av försäljningen, och det är klart att man måste utgå från att det sker på sjysta villkor, säger Majléne Westerlund Panke ledamot i Exportkontrollrådet.

Har elva ledamöter
Exportkontrollrådet har elva ledamöter, alla politiker, och deras uppgift är ge råd till den beslutande myndigheten ifall företag ska få exportera vapen till ett visst land.

Lars Ångströms krav på att Bofors ska stoppas från att sälja vapen till Indien om de inte lägger alla papper på bordet i mutaffären, avvisas alltså av socialdemokraten Majléne Westerlund Panke. Hon menar att mutaffären handlar om etik i näringslivet, och därmed är det är ingen fråga för Exportkontrollrådet.

Lars Ångström är kritisk till hennes inställning.

– Det är ett bekvämt sätt att skylla ifrån sig och inte vilja ta i frågan. Men det är trots allt Exportkontrollrådet som ger råd i hur man ska hantera vapenexportaffärer. Självklart har ledamöterna i Exportkontrollrådet ett ansvar för att skapa en ren bransch och klarhet, säger Lars Ångström.

”Tillför inget nytt”
En annan av ledamöterna i Exportkontrollrådet, moderaten Göran Lennmarker, menar att gripandet av affärsmannen i söndags i Argentina inte tillför speciellt mycket nytt, utan det är först efter en eventuell fällande dom som det skulle kunna vara av intresse för Exportkontrollrådet.

– Man får avvakta rättegången innan man kan påverka. Det är inget nytt som har kommit fram nu i samband med att han har gripits. Det nya kan komma fram i samband med rättegången, säger han.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista