Fyra år sedan striderna i Darfur började

På måndag den 26 februari har det gått exakt fyra år sedan stridigheterna började i Darfurregionen i Sudan. Ett inbördeskrig av globalt intresse som egentligen rymmer alla de mer ”moderna” konfliktorsakerna. Det handlar om religion, etnicitet, terrorism, klimatförändringarna och den globala kampen om oljetillgångarna.

200 000 tusen döda och cirka 2,5 miljon på flykt är det fruktansvärda resultatet i själva Sudan. Ändå har inte våldet minskat utan situationen är värre än någonsin i Darfur. Samtidigt varnar allt fler om utökat kaos och risk för större krig i regionen.

Så sent som i slutet av förra veckan rapporterade Internationella Röda Korskommitténs ordförande Jakob Kellenberger att ”våldet i Darfur är på sin högsta nivå sedan 2003”. Våldet och brottsligheten är till och med mer omfattande nu än vid själva inbördeskrigsutbrottet, sade Kellenberger, efter sitt femdagarsbesök i Sudan.

Våldet sprider sig till grannländer
I grannländerna Tchad och Centralafrikanska republiken håller situationen också på att försämras. Våldet i Darfurprovinsen i Sudan har spritt sig till grannländerna, som anklagar Sudan för att stödja rebellgrupper. Problemet är bara att våldet i sig tycks skapa en dynamik där även tidigare ”sovande” gerillagrupper eller missnöjda etniska grupperingar tar till vapen.

Darfurgerillan är exempelvis splittrad i rad olika grupperingar i dag, samma sak håller på att hända i Tchad och i Centralafrikanska republiken i någons slags allas konflikt mot alla. Ett inte helt okänt fenomen i världshistorien där olika parter först kämpar tillsammans för att bli av med huvudmotståndaren för att sedan bekämpa varandra i kampen om makten. Afghanistan är ett tydligt sådant exempel. 

Trots alla farhågor så har ingen utomstående makt hittills kunnat påverka stabiliteten i regionen.

Medlingsförsök pågår
Förra veckan hölls en rad ”fredsmöten” där både Frankrikes president Jacques Chirac och Libyens kontroversielle ledare Muammar Gaddafi försökte medla mellan Sudan och Tchad. Våldet i Darfurprovinsen har spillt över till Tchad som anklagar Sudan för att stödja rebellgrupper och underblåsa etniska motsättningar.

Ledarna från Sudan, Tchad och Centralafrikanska republiken lovade på torsdagen varandra att inte stödja rebellgrupper som angriper de andra ländernas territorier. Men sådana uttalanden har hörts för, utan att våldet för den delen har minskat i omfattning.

Det internationella samfundet hoppas fortfarande på en lösning med hjälp av FN-trupp i området. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon anser att det behövs upp till 11 000 soldater i Tchad och Centralafrikanska republiken för att skydda civilbefolkningen.

FN vill skicka fredsstyrkaFN:s säkerhetsråd vill skicka en stor fredsstyrka till Darfur för att ersätta den otillräckliga styrka från Afrikanska Unionen som försöker stävja våldet där i dag, men Sudan har satt sig på tvären när det gäller FN:s deltagande. Khartum har gått med men kräver en blandad styrka från FN och Afrikanska Unionen, AU, och inte i den omfattning som FN vill se.

Det är just nu svårt att se hur våldet ska kunna minskas. För det här börjar utveckla sig till en riktig het säkerhetspolitisk region i världen.  

Både Sudan och Tchad har olja. Även om dessa energiresurser är relativt blygsamma jämfört med till exempelvis länderna i Mellanöstern, så är även sådana här länder viktiga för världens storkonsumenter. Här finns således olika globala intressenter som exempelvis USA, Kina och även för den delen EU, Indien och Japan involverade i en kamp om dessa resurser.    

I fråga om Sudan har Kina ofta spelat en hämmande roll när västländerna i FN:s säkerhetsråd diskuterat olika sorters aktioner gentemot Sudan. I frågan om Tchad så är i dag USA och Frankrike, landets främsta ”beskyddare”.

Etniska motsättningar
I de olika konflikterna i Sudan och Tchad finns också de etniska motsättningarna mellan framför allt de arabiska muslimerna och afrikaner som behållit sin ursprungsreligion. Det är samtidigt en strid om odlingsbar mark där de ”afrikanska” grupperingarna traditionellt haft förhållandevis goda odlingsbara områden, medan araberna genom klimatförändringarna och ökenutvidgningen försöker söka sig söderut.

De här konflikterna som i sig är interna är inte desto mindre svårlösta när de förs upp på en global utrikespolitisk nivå. Inom den muslimska världen uppstår genast en misstanke att väst återigen vill inta eller dominera över en muslimsk stat så fort kritiken gentemot Sudan börjar föras på tal.

Situationen har knappast förändrats av det faktum att USA indirekt stödde det kristet ledda Etiopiens ockupation av Somalia nyligen. Där målet var att radera ut de islamistiska styrkorna i Somalia. 

USA har på senare tid talat allt mer om att Afrika borde prioriteras ur säkerhetssynpunkt. Det handlar inte bara om terroristkriget, utan även förstås att säkra de råvaruresurserna i Afrika. Inte minst gäller det energin. Ett försök att stoppa Kinas nyvunna dominans i Afrika.

USA intresse för Afrika ökar
Det instabila läget i Mellanöstern har markant ökat USA:s intresse för afrikanska oljeproducerande länder som Angola, Nigeria, Tchad och Ekvatorialguinea.

Men i denna storpolitiska kamp om den här viktiga regionen finns förstås risken att de här olika makternas ömsesidiga misstänksamhet riskerar att blockera en lösning för att få slut på våldet.

Den brittiska hjälp- och lobbyorganisationen Oxfam vädjade nyligen till FN:s medlemsländer att vara beredda att sända fredsbevarande trupper.

– Vi håller på att tappa kontrollen över situationen. Vi har framför oss en extraordinär situation där fler än 230 000 flyktingar som flydde attacker i Darfur under 2003 och 2004 nu måste samsas med de tusentals tchadier som flyr en ny våg av stridigheter i sitt eget land, sade Roland Van Hauwermeiren, Oxfams chef i Tchad, i ett uttalande.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista