40 döda i attentat mot irakiskt universitet

I Irak dödades på söndagen minst 40 studenter när en självmordsbombare slog till mot ett universitetsannex i Bagdad. Attacken kom dagen efter att Iraks premiärminister Nuri al-Maliki sagt att den pågående säkerhetsoffensiven i givit goda resultat.

Självmordsbombaren detonerade sitt bombbälte mitt i studentträngseln vid ingången till en av Bagdads handelshögskolor. Skräckslagna föräldrar skyndade till attentatsplatsen för att leta efter sina ungdomar, vissa av dem bröt samman vid åsynen av blodbadet.

En av de studenter som överlevde, sade att han såg oro och uppståndelse vid ingången, sedan förlorade han känseln i 15 minuter och när han återfick medvetandet vaknade han upp på sjukhus.

Majoritet av studenterna shiamuslimer
Handelshögskolan hör till Mustansiriya-universitetet och en majoritet av studenterna uppges vara shiamuslimer. Sunnigrupper har hävdat att universitetet kontrolleras av den shiamuslimska Mahdi-milisen.

Det är inte första gången universiteten i Bagdad attackeras. För en månad sedan dödades 70 människor, de flesta studenter, när två bilbomber exploderade samtidigt utanför Mustansiriya-universitetets huvudbyggnad.

Föregicks av en bilbomb
Dagens universitetsattack föregicks av en bilbomb, en explosion vid iranska ambassaden och en raketsalva mot ett shia-område. Allt detta dagen efter att Iraks premiärminister Nuri al-Maliki uttryckt optimism kring den nya säkerhetsoffensiven i Bagdad.

Maliki presenterade statistik som visade att antalet kidnappade och mördade minskat drastiskt under de elva dagar som den USA-ledda säkerhetsoffensiven pågått. Dagens dödssiffror skämmer gårdagens optimism.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista