Svårt förutse vinnare i senegalesiskt val

På söndagskvällen stänger vallokalerna i det västafrikanska landet Senegals presidentval. 15 kandidater tävlar om presidentposten, i ett land som räknas som ett av världens fattigaste, men också ett av Afrikas mest demokratiska.

Det har hänt förr att en utmanare har segrat över den sittande presidenten. Det hände i förra valet för sju år sedan, då Abdoulaye Wade efter 26 år i opposition, vann en knapp seger över den dåvarande socialistiska regimen som styrt Senegal i 40 år.

Troligt med en andra valomgång
Nu vill den 80-årige president Wade, vinna en gång till, men mot sig har han 14 medtävlare. Därför är det troligt att ingen får över 50 procent av rösterna, och att det blir en andra valomgång mellan huvudkandidaterna.

President Wade, har vunnit respekt i västvärlden och i Afrika, för att vara mycket demokratisk, och har varit en av de starkaste kritikerna mot Afrikas despoter och mot korruption, och mot Sudans övergrepp i Darfur till exempel.

Men nu börjar kritiken riktas mot honom själv, att han tillgriper odemokratiska metoder för att försäkra sig om en andra presidentperiod. Och otåligheten växer inom landet, för att fattigdomen inte bekämpas snabbare.

Många båtflyktingar från Senegal
Från Senegal, som ligger längst västerut i Afrika, kommer många av de desperata båtflyktingar, som försöker ta sig till Kanarieöarna och Europa, för att fly undan fattigdomen.

I det här valet är det dubbelt så många som röstar, fem miljoner, jämfört med valet för sju år sedan. Och utgången är mycket svår att förutsäga.

Men en tydlig tendens, är att det gamla socialistpartiets kandidater har gått framåt starkt, ett parti som fnyser åt den nuvarande regeringen, och kallar Wade för en ”amatör” vid styret.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista