Få kvinnor i turkiska parlamentet

Trots att turkiska kvinnor har haft rösträtt sedan 1926 så är landets parlament långt ifrån jämställt. Bara 4,4 procent av parlamentsledamöterna är kvinnor, enligt Yakin Erturk som är sociologiprofessor i huvudstaden Ankara.

– Turkiet är sämst bland de sämsta, säger sociologiprofessor vid Midde East Technical University.

I andra delar av det turkiska samhället, som i näringslivet och i universitetsvälden har turkiska kvinnor lyckats betydligt bättre, säger hon, andelen kvinnliga professorer är till exempel större än i Sverige.

Kvinnorörelsen vill ändra på manlig dominans
Men politiken har varit en nästan ointaglig bastion av manlig makt. Det vill kvinnorörelsen i Turkiet ändra på när det i höst är dags för val till parlamentet.

I fem städer i Turkiet, där kvinnor tros ha störst chans att nomineras till valbara platser håller organisationen Kader utbildningar för redan politiskt aktiva kvinnor.

De lär sig debatteknik, om genusfrågor och att känna igen olika härskartekniker. Målet är helt enkelt att så många som möjligt av de 200 deltagarna ska ta sig in i parlamentet.

Kommer från alla partier
Kvinnorna kommer från alla partier, Yasemin Atec deltagare vid kursen i Istanbul, är aktiv i DSP, demokratiska vänsterpartiet. Hon har varit engagerad i partiet länge, men säger att det är svårt att som kvinna bli nominerad till poster med makt.

– Vi lever i ett mansdominerat samhälle, och partierna stödjer inte kvinnliga kandidater, säger parlamentskandidaten Yasemin Atec.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista