Kommuner ska kartlägga kameler

Nu ska kommunerna kartlägga alla kameler, alpackor och andra exotiska djur i landet. Orsaken är att det blivit allt populärare att föra in kameldjur och lamadjur i Sverige.

Den här typen av djur har blivit allt vanligare på svensk mark på senare år. Kamelen är ett av de exotiska djur som allt oftare förs in i Sverige. Andra djur som ökar i antalet är dromedarer, jakar, alpackor och lamadjur.

Ingen vet hur många djuren är
Ingen vet i dag hur många de exotiska djuren är eller var de finns. För att upprätta ett centralt register har nu kommunerna nu fått i uppgift att kartlägga djurägarna.

Framför allt handlar det om att utreda smittoriskerna kring de exotiska djuren. Kraven för införsel är lägre för exotiska djur än nötboskap och får, till exempel krävs bara ett tuberkulostest.

Jordbruksverket vill också veta i vilken utsträckning de exotiska djuren hålls tillsammans med annan boskap.

De flesta förs in av lantbrukare
De flesta djuren förs in av lantbrukare som vill bredda sin produktion och krydda med ett exotiskt inslag som lockar besökare.

Ann Marie Santesson Gerber utanför Simrishamns har en farm med 46 alpackor. Under de fyra år hon haft farmen har hon märkt hur intresset har ökat. Både bland allmänheten och bland andra lantbrukare.

– Många letar efter alternativ, exempelvis till får. Det blir mycket av en livsstil av det hela, säger hon.

Vad är din tankar kring att myndigheterna ska räkna de här djuren?

– Det är jättebra att det blir kontroll över vart djuren finns.

Daniel Sundbaum
daniel.sunbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista