Kommuner plockar stora pengar från bostadsbolag

Kommunerna tog ut 949 miljoner kronor från sina bostadsbolag perioden 2000 till 2005, nära dubbelt så mycket mot vad som var tillåtet. Det framgår av en ny rapport från Boverket, som tittat på utdelningarna i 25 kommuner under fem år.

Rapporten är mycket avslöjande, tycker Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman.

– Den visar att det inte är någon ordning och reda på vad de kommunala bostadsbolagen får göra för typer av transaktioner, säger hon

Vad är slutsatsen, använder kommunerna bolagen som några slags mjölkkossor?

– Ja, en del gör det. Ibland är det väldigt tydligt att man ser det som ett bostadspolitiskt verktyg, men det är lika tydligt att man ser det som en ekonomisk motor i kommunen.

På uppdrag av den sittande utredningen om allmännyttan, har Boverket granskat 25 kommuner i landet och hur mycket pengar de tagit ut från sina kommunala bostadsbolag.

Tog ut dubbelt så mycket
Granskningen gäller åren 2000 till 2005. Enligt gällande bestämmelser för en skälig utdelning skulle kommunerna tillåtas att ta ut totalt 485 miljoner kronor av sina bolag. Men i själva verket tog man ut nästan dubbelt så mycket, 949 miljoner kronor.

Att lägga sitt bostadsbolag i en koncern är ofta ett sätt för kommunen att ta hem pengar från sina bostäder, säger Barbro Engman och det här driver upp hyrorna, menar hon.

– Kommunerna tvingar fram vinster i bolagen som man sedan använder för att föra vidare till koncernen och täcka underskott för andra bolag, säger hon.

Av de 25 granskade kommunerna ingår Stockholm, Göteborg och Malmö. Ändå är det Linköping som tar ut mest pengar från sitt kommunala bostadsbolag, Stångåstaden.

Tillåten utdelning var 41 miljoner kronor för åren 2000 till 2005. Men Linköping tog ut hela 360 miljoner. Mer än åtta gånger den tillåtna utdelningen.

”Har blandat ihop siffrorna”
Men Stångåstadens finanschef Dan Stenberg, har Boverket blandat ihop siffrorna. Vi har bara gjort en av regeringen godkänd skatteplanering, säger han.

– Jag har svårt att förstå Hyresgästsföreningens kritik i just den här frågan, säger han.

De anser att det här sättet att agera är hyresdrivande?

– Det är möjligt att det är hyresdrivande för något bostadsbolag, men inte för Stångåstaden.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista