Le Pen inledde presidentvalskampanj

I Frankrike inledde på söndagen Nationella Frontens ledare Jean-Marie Le Pen sin kampanj inför presidentvalet. Han talade inför tusentals sympatisörer i staden Lille och hoppas kunna locka väljare med ett program mot invandring och mot EU.

– Jag kommer att bli folkets president, sa Jean-Marie Le Pen.

Han lovade folket direktinflytande och ett slut på EU:s makt över fransk lagstiftning. Sympatisörerna svarade med att vifta med tricoloren.

Talade mot globaliseringen
78-åringen talade mot globaliseringen och mot en oreglerad ekonomi och menade att finansaktörerna på världsmarknaden bara har en hemvist: hos penningen.

– Våra fattiga arbetare och våra pensionärer med eländiga förhållanden, de kan inte utlokaliseras. Därför: stopp för all invandring och ut med dem som är här illegalt, sa Nationella Frontens ledare och fick applåder.

Socialbidrag ska bara ges till fransmän och utlandsbiståndet ska riktas för att stoppa invandring.

Rider på franskt missnöje
Le Pen försvarar den lilla människan som hotas av ett stort otyglat maskineri. Han rider på ett missnöje hos fransmännen och han är för patriotism.

I en opinionsmätning i Journal de Dimanche fick han stöd av drygt elva procent och hamnade därmed på fjärde plats efter socialisten Ségolène Royal och högermannen Nicolas Sarkozy, som numera båda får 28 procent, och mittenpolitikern Francois Bayrou med sjutton procent.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista