"USA planerar bombanfall mot Iran"

Den amerikanska militärledningen har aktivt börjat planera för bombangrepp mot Iran. Det hävdar den välkände amerikanske journalisten Seymor Hersh i en ny artikel. Pentagon förnekar uppgifterna.

– Den amerikanska militärledningen har sedan några månader tillbaka en grupp som planerar för hur bombanfall mot Iran ska genomföras, säger artikelförfattaren Seymour Hersh till CNN, och det handlar inte om lösa planer som läggs i byrålådan.

– Planeringen ska göra det möjligt att anfalla Iran senare i vår och om presidenten så beslutar ska en attack kunna utlösas inom 24 timmar. Redan nu agerar amerikanska specialtrupper inne i Iran, säger Hersh som skriver i tidningen the New Yorker.

Svårt värdera uppgifterna
Som vanligt med Hersh förlitar han sig mycket på anonyma källor och det är därför svårt att värdera hans uppgifter. En talesman för Pentagon säger att han inte känner till någon grupp som planerar ett Irananfall.

Hersh har dock tidigare lyckats avslöja många obehagliga sanningar, till exempel låg han delvis bakom uppgifterna om övergreppen i Abu Ghurayb-fängelset. Men hans kritiker säger att han långt ifrån alltid visat sig ha rätt.

Enligt Hersh är i varje fall planerna på en möjlig attack mot Iran ett led i en stor amerikansk omsvängning i Mellanöstern. USA ser numera shiamuslimerna och Iran som det stora hotet och inte sunniextremism av typ al-Qaida. Därför har USA återigen närmat sig sunnistyrda stater som Saudiarabien.

Förnekar krigsplaner
Ledande företrädare för Bush-administrationen, inklusive presidenten själv, har flera gånger förnekat att man planerar krig mot Iran. Senast försvarsminister Robert Gates och han verkade ganska trött över frågan.

– För femtielfte gången, vi försöker inte hitta någon anledning att inleda krig mot Iran och vi planerar inte för något krig mot Iran, säger försvarsminister Robert Gates.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista