Nya brott mot säkerheten på Forsmark

Säkerheten på Forsmarks kärnkraftverk har fått hård kritik och nu avslöjar SR Uppland nya brott mot säkerhetsföreskrifterna.

Det var under förra veckan som så kallade ”hotspots”, partiklar med radioaktiv strålning, upptäcktes i en korridor i Forsmark 3. En korridor där den lägsta säkerhetsnivån gäller och där någon radioaktivitet inte ska förekomma. Händelsen är anmäld till Statens strålskyddsinstitut.

– Vi har fått information om det i måndags och vi avvaktar också Forsmarks egen utredning i frågan, säger Peter Hofvander, verksamhetsansvarig för kärnkraft vid Statens strålskyddsinstitut.

Hur allvarligt ska man se på det här?

– Varje händelse måste utredas och man måste ta reda på var de här kommer ifrån. Innan vi vet något mer om det här så kan jag inte säga mer om allvarlighetsgraden i just det här fallet.

Hur ofta förekommer det att ni har ärenden med så kallade hotspots?

– Inte särskilt ofta. Det dyker upp någon gång vartannat år.

Veckan dessförinnan upptäcktes på nytt att anställda brutit mot säkerhetsföreskrifterna på kärnkraftverket. Då påträffades askkoppar och cigarrettfimpar i ett rum på Forsmark 1, ett rum där det råder rökförbud och dit det också är förbjudet att föra med sig till exempel mat.

Högsta säkerhetsklassningen
Enligt uppgift från väl insatta källor skulle det dessutom handla om ett rum som har den högsta säkerhetsklassificeringen, ett så kallat rödklassat område.

Professor Björn Karlsson, som är ordförande i reaktorsäkerhetsnämnden, reagerar starkt på händelsen.

– Något så dumt som att röka inom det området är alltså inte tillåtet. Det bekräftar det här med säkerhetskulturen. I ett klassat området finns det naturligtvis risk för att det finns radioaktivitet.

Som man kan få i sig?

– Ja.

Jan Edberg, Forsmarks nye vd, säger angående strålningen som påträffats att den fanns i en transportkorridor.

– Det är inte bra. Överhuvudtaget ska man ju ha så bra strålskyddsrutiner så att man inte sprider radioaktivitet inne i anläggningen heller. I det här fallet är det ingen som har kommit i kontakt, men det föreligger naturligtvis alltid en risk om man har partiklar i områden där mycket personal passerar, säger Jan Edberg.

Hur mycket strålning fanns i partiklarna?

– Det har jag ingen uppgift om.

Vad gäller rökningen säger Jan Edberg att han inte känner till vilken säkerhetsklassning som det rummet har där rökningen har skett.

– I praktiken spelar det ingen roll eftersom det råder rökförbud oavsett radiologisk klassning.

Hur ser du på de här två händelserna tillsammans?

– Varje sådan här händelse är allvarlig för det förtroende som omvärlden har för verksamheten i Forsmark, säger Jan Edberg, vd för Forsmark.

Mårten Nilsson, SR Uppland
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista