Mirren fick Oscar för sitt drottningporträtt

Helen Mirren, Forest Whitaker och Martin Scorsese fick statyetter för sina prestationer när den årliga Oscarsgalan ägde rum i Los Angeles.

Helen Mirren fick priset för bästa skådespelerska för sin porträttlika roll som drottning Elizabeth II i filmen The Queen och Forest Whitaker utsågs till bäste manlige skådespelare för sin roll som den afrikanske diktatorn Idi Amin i filmen The Last King of Scotland.

Varmast applåder fick regissören Martin Scorsese, som varit nominerad sju gånger men aldrig tidigare fått någon Oscar.

– Har ni läst rätt? Det är bäst att dubbelkolla, skämtade Scorsese när han tårögd tog emot sin första Oscar för bästa regi för gangsterfilmen The Departed.

Två priser för The Departed
Minuterna efteråt öppnade hans huvudrollsinnehavare Jack Nicholson kuvertet och meddelade att The Departed också fått nattens viktigaste Oscar: den för bästa film.

Tidigare på kvällen hade komikern Jerry Seinfeld delat ut priset för bästa dokumentärfilm till filmen En obekväm sanning: USA:s förre vicepresident Al Gores bildsatta föreläsning om växthuseffekten.

Gores film dubbelt belönad
En del hade förväntat sig att Al Gore skulle tillkännage att han ställer upp som kandidat i presidentvalet 2008 inför Oscarsgalans 100 miljoner tittare, men så blev det inte.

– Vi måste lösa klimatkrisen. Det är inte en politisk fråga, det är en fråga om moral. Vi har allt vi behöver för att börja, sa Al Gore istället.

Ingen Oscar för Bier
En obekväm sanning fick också oväntat en Oscar för bästa originalmusik istället för den favorittippade Dreamgirls. Drömflickan Jennifer Hudson fick dock pris för bästa kvinnliga biroll.

Priset för bästa utländska film gick till den tyska filmen om den östtyska säkerhetspolisen Stasi: De andras liv. Det blev alltså ingen Oscar för Susanne Biers Efter bröllopet.

Den enda nordiska Oscarstatyetten gick till kortfilmen Den danske poeten.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista