Skanska kvalitetshöjer brittiska bostäder

Den brittiska regeringen försöker få framtidens bostadsbyggande att bli mer energisnålt, miljövänligt och med högre kvalitet. Företaget Skanska vill slå sig in på den brittiska bostadsmarknaden.

– Vi har kommit så långt idag att vi har en produkt som vi vet skulle fungera på den engelska marknaden. Vi vet att vi uppfyller de krav och regleringar som man behöver uppfylla här i England. Om vi tillsammans med våra kunder hittar lämpliga objekt att jobba vidare med skulle en produktion kunna dra igång i slutet av det här året, säger Henrik Svanqvist som leder den avdelning inom Skanska som arbetar med planerna.

Vet du var?

– Nej.

Den brittiska bostadsmarknaden är stor. I ett land med cirka 60 miljoner invånare behövs det ständigt nya lägenheter och hus.

Men frågan om hur dessa ska se ut och fungera har blivit en viktig sak för bostadsministern Yvette Cooper, som den senaste tiden har initierat en rad möten med företrädare för branschen, framför allt för att uppnå de miljömål som regeringen har bestämt sig för.

– Man kan säga mycket om England och man kan kritisera bostadsstandarden men en sak är säker, att politikerna har bestämt sig för färdvägen. Ambitionen är att man 2016 ska kunna producera bostäder som är fria från koldioxid, säger Henrik Svanqvist.

Studiebesök i Sverige
Henrik Svanqvist leder den avdelning på Skanska i Storbritannien som har uppdraget att försöka se om det går att starta bostadsproduktion. Han har också tagit brittiska politiker, däribland bostadsministern, på studiebesök till Sverige.

Nu finns det alltså ett färdigt förslag, en svensk modell, som han säger, men med brittisk touche där till exempel fasader och tak ändras för att tilltala britterna. Men som i övrigt kanske håller en högre standard än vad många är vana vid.

– Det vi försöker att göra är att till exempel erbjuda en bostadslösning som har treglasfönster, något man sällan ser på den engelska marknaden. Vi kan erbjuda ett parkettgolv i hela lägenheten, fullkaklade badrum och hög kvalitet genom hela lägenheten, säger Henrik Svanqvist.

Stort intresse för svenska bostäder
Hur stor satsning detta eventuellt blir för Skanska och vilka pengar det finns att tjäna, är för tidigt att säga, enligt Henrik Svanqvist. Han säger bara att intresset är mycket stort för svenska bostäder, det avskalade och det enkla, med god kvalitet.

Själv är det några saker som väcker hans uppmärksamhet när han kliver in i bostäder här.

– Man slås nog av de dragiga fönstren och den ganska undermåliga kvaliteten i en del av bostäderna, säger han.

Hur bor du själv här i London?

– Jag bor i ett hus från 1920, så familjen har frusit sig igenom några vinterkvällar.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista