Ericsson lägger bud på norskt bolag

Uppdaterad 16:27
Telekombolaget Ericsson har lagt ett bud värt 10 miljarder kronor på det norska bolaget Tandberg television. Tandberg television sysslar med ip-tv, det vill säga tv på internet.

– I nästa generations telenät, det finns redan i USA, får i inte bara röster, utan även musik, underhållning och tv. Tv är det viktigaste erbjudandet som kommer. Det ställer stora krav på näten och det skapar mycket trafik och mycket investeringar. Här är Tandberg ledande på ip-tv. Det är därför vi ser att de kan komplettera oss så bra, säger Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg.

Om budet går igenom ger sig Ericsson in på en helt ny marknad. Norska Tandberg television ligger långt framme i utvecklingen av komprimering av tv-signaler, som gör att informationen tar mindre plats i näten.

Kunder är framförallt tv-bolag, kabel- och satellitoperatörer.

Arris vill också köpa
För Ericsson skulle affären, om den blir av, innebära att man har en obruten teknikkedja när det gäller ip-tv inom Ericsson.

Men Ericsson är inte ensamma om intresset för det norska bolaget, som är noterat på Oslobörsen. Det amerikanska bolaget Arris har redan lagt ett bud som dessutom är rekommenderas av det norska bolagets styrelse.

Men Ericssons bud är 10 procent högre och Ericsson har möjligheten att blockera det amerikanska budet eftersom Ericsson redan köpt på sig 11 procent av Tandbergs aktier, vilket gör att Arris inte kommer att komma upp i de 90 procent av ägandet som man ställt upp som krav för att genomföra affären.

Upplagt för strid
På börsen spekuleras det redan i en budstrid. På Oslobörsen steg Tandberg televisions aktie över Ericssons budnivå på 106 norska kronor.

Även Ericsson har sagt att man bara genomför affären kom man når 90 procents ägande i Tandberg television och förutom de 11 procent av bolaget man redan äger har man redan löften om att få köpa ytterligare 13 procent av det norska bolaget.

– Vad som händer, det får vi naturligtvis se. Jag tror att rent allmänt är det nog positivt för Tandberg att komma in i Ericsson med hela vår kompetens och världsomspännande organisation, säger Carl-Henric Svanberg.

Ett av flera köp
Om köpet av Tandberg television blir av, har Ericsson sedan hösten 2005, då man köpte Brittiska Marconi, spenderat drygt 40 miljarder kronor i företagsförvärv.

– Vi har ju en ordentlig nettokassa. Vi brukar snarare få frågan vad vi ska göra med nettokassan, och det tror jag vi visar nu.

Börjar den sina snart?

– Sinar gör den inte, men den blir i alla fall lite mindre, säger Carl-Henric Svanberg.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista