Cheney på överraskande besök i Pakistan

USA:s vicepresident Dick Cheney befinner sig i Pakistan på ett besök som inte har offentliggjorts i förväg. Besöket kommer samtidigt som amerikanska medier uppger att USA är missnöjt med Pakistans insatser i jakten på terrorister.

Dick Cheneys plan, på väg från ett besök i Australien, landade överraskande i Pakistan, och vicepresidenten satte sig genast i samtal med president Pervez Musharraf.

Efteråt sa Musharraf att han understrukit Pakistans fasta beslutsamhet att bekämpa extremism.

Oro över talibanerna
Dick Cheney hyllade Pakistans bidrag till jakten på terrorister, men sa att han kände oro över att talibaner håller på att organisera sig bättre igen.

Besöket i dag kommer samtidigt som amerikanska tidningen New York Times uppger att USA sänt ett ”ovanligt skarpt” budskap till Pakistan att landet måste bli mer aggressivt i jakten på al- Qaida och andra terrorister.

Annars kommer USA dra ner på den massiva ekonomiska hjälpen till Pakistan.

Trogen allierad
Bushadministrationen har hittills hyllat general Musharraf som en trogen allierad i kriget mot terrorismen.

Men kritiker säger att Musharrafs regim inte gjort tillräckligt, och att pakistanska extremister frodas under hans styre.

Förra året var det blodigaste i Afghanistan sedan att USA drev bort talibanerna från makten för drygt fem år sedan.

Talibansk ministat
I en del av norra Pakistan har talibaner upprättat något liknande en ministat, med strikta muslimska lagar.

Det finns rapporter om att extremister, däribland al-Qaida, nu utbildas där för att sättas in en talibanledd offensiv nu i vår mot regeringen i grannlandet Afghanistan.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista