Förlikning på gång i Trustorhärvan

Joachim Posener, misstänkt huvudman i Trustorhärvan, kan bara behöva betala en och en halv miljon kronor, istället för det skadestånd på 125 miljoner kronor, som han dömts att betala till Trustor. Parterna bekräftar att de ska göra en överenskommelse om förlikning.

– Vi har träffat en överenskommelse som innebär att man frigör de pengarna som varit frysta i Schweiz. Det beloppet frigörs till dels Trustor, dels till Poseners konkursbo, han är ju försatt i konkurs i Sverige, och dels till advokater, säger Stefan Lindeskog, advokat för Trustor.

Det var i november år 2004 som Joachim Posener dömdes av tingsrätten till att betala 125 miljoner kronor till Trustor, ett belopp som motsvarar det belopp som fortfarande saknas i Trustorhärvan.

På väg att ingå förlikning
Joachim Posener överklagade domen, men strax innan målet nu skulle tas upp i hovrätten, säger alltså båda parterna att man är på väg att ingå en förlikning.

Förlikningen skulle innebära att Posener betalar runt en och en halv miljon kronor, som finns gömda i en depå i Schweiz.

Anledningen till att Trustor går med på förlikning är att Posener är försatt i personlig konkurs, och att det därför inte finns någon anledning att processa om några pengar som inte finns.

Kravet på 125 miljoner försvinnner ej
Men Trustors advokat Stefan Lindskog, säger att man trots detta inte tänker låta kravet på de 125 miljonerna försvinna helt.

– Vi har ju en dom på 125 miljoner kronor mot honom i tingsrätten, och den domen kommer att stå fast. Det kommer att leda till att Trustor har kvar fordringar hos Posener.

När kan ni tänkas få ut de pengarna då?

– Förmodligen aldrig, men det ska ändå av sunda skäl ligga kvar en fordring, säger Stefan Lindskog, Trustors advokat.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista