Förlamad man orsakar dödshjälpsdebatt i Polen

För första gången i Polen har en man som är helt paralyserad begärt dödshjälp, detta för att skona föräldrarna och få ett slut på sitt eget eländiga liv. Dödshjälp är förbjudet i Polen och fallet har väckt stor uppmärksamhet.

Efter en motorcykelolycka för 14 år sedan ligger den 32-årige Janusz Swiataj fullständigt förlamad. Han kan bara röra på huvudet och han andas genom ett rör i halsen.

I munnen har han en penna som han skriver på datorns tangentbord med. Han har skrivit ett brev, det första i sitt slag i Polen, till ortens juridiska myndighet med vädjan om att få dö.

Vill dö
”Det finns inte längre några biologiska, psykologiska, sociala eller ekonomiska skäl att förlänga mitt liv”, skriver 32-åringen, som vårdas i hemmet.

Utan respiratorn och dygnet runt vård av två gamla föräldrar skulle han ha varit död för länge sedan.

”Jag är inte rädd för döden men lever ett icke människovärdigt liv”, skriver han, och beklagar att han själv inte kan stänga av respiratorn.

Får inte stängas av
Patienter kan vägra livsuppehållande apparatur som respiratorer, men när den en gång är installerad får den inte stängas av. Problemet i det här fallet är att Janusz Swiataj låg i koma efter motorcykelolyckan 1993. Han hade alltså ingen chans att avböja behandlingen.

Den totalförlamade 32-åringens vädjan om dödshjälp väcker starka känslor i det katolska Polen och har faktiskt vänt opinionen. Enligt en opinionsmätning anser nu hälften av de tillfrågade att dödshjälp, eutanasi, ska vara tillåtet för patienter som den totalförlamade 32-åringen.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista