Tiotusentals får lämna sina hem i Bolivia

Bolivia har drabbats av de värsta regnen på 25 år. Mest utsatta är de östliga provinserna Beni och Santa Cruz. Hittills har 70 000 människor tvingats lämna sina hem, en siffra som ökar för var dag.

Läget är så dramatiskt att president Evo Morales på söndagen gav order om att planera en total evakuering av Benis huvudstad Trinidad som har omkring 200 000 innevånare.

Skyddsvallen runt staden är på väg att ge vika för det stigande vattnet i Mamoré-floden.

Staden kan spolas bort
– Och sker det kommer hela staden att spolas bort, sa Morales.

Det ovanligt intensiva regnandet anses ha orsakats av El Niños varma havsströmmar.

Regnet har pågått i två månader och visar inga tecken på att upphöra. Sex av landets nio provinser är allvarligt drabbade. De tre övriga provinserna har, ironiskt nog, under samma tid hemsökts av extrem kyla och torka.

Jordbruk drabbade
10 000-tals familjejordbruk står under vatten och i Beni och Santa Cruz har också exportjordbruken med framförallt soja och nötkött, fått sig en ordentlig knäck .

Hittills har ett 40-tal människor dödats. Men om inget händer kan den siffran snart öka

Intenationell hjälp
De senaste dagarna har det börjat anlända internationell hjälp, bland annat i form av helikoptrar och båtar men mycket mer behövs.

Evo Morales uppmanar till en internationell debatt om orsaken till de klimatförändringar som, enligt honom, nästan alltid är de fattiga som drabbas hårdast av.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista