Kriminalvården varnar för hotande kris

Samtidigt som bråk mellan olika gäng blir allt vanligare på fängelserna ska allt fler dömas till fängelsestraff. Enligt Kriminalvården kommer det att behövas över 2 000 nya fängelseplatser för att undvika en kris.

– Vi ser hur det plötsligt brakar ihop. Man börjar slåss med varandra, hugger kniven i varandra och begår våldsbrott mot varandra under tiden på anstalt. Vi är glada att det här kan hållas innanför staket och murar, men det är ett påtagligt problem i anstaltsmiljön, säger Lars Nylén, generaldirektör för Kriminalvården.

Internerna blir allt våldsammare och många tillhör kriminella gäng eller stora internationella ligor. Det leder ofta till bråk i själva fängelserna om gängen inte skiljs åt.

Ökning oroar
Samtidigt är fängelserna fulla och kriminalvården är oroad för att regeringens satsningar på 20 000 fler poliser och strängare fängelsestraff ska göra att problemen kommer att öka ytterligare de kommande åren.

En veckas längre straff för varje dömd skulle innebära att det behövs 200 nya fängelseplatser om året, enligt Kriminalvården. Totalt handlar det om ett behov på nästan 2 500 platser.

Efterlyser lösningar
Även om det just nu byggs nya lokaler räcker det inte, utan resultatet, menar Lars Nylén, kan bli att dömda brottslingar går fria i väntan på att en fängelseplats ska bli ledig.

– Polis, åklagare och domstolar trycker in folk i fängelser, ökar straffmassan å ena sidan, men samtidigt säger de att ”så här får ni inte göra”. Då måste vi ju välja: antingen skaffar vi nya lokaler, vilket är det vi föreslår, eller så får man ställa till några soningsköer eller göra något annat som politikerna har ansvar för, säger Lars Nylén.

Justitieminister Beatrice Ask säger att det kommer att byggas så många platser som behövs och att fler poliser inte automatiskt innebär fler dömda brottslingar, utan att det tvärt om kan leda till att färre brott begås.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista