Serbien friades från ansvar för folkmord

Den internationella domstolen i Haag har slagit fast att Serbien inte är skyldigt för folkmord under kriget i Bosnien mellan 1992 och 1995.

Med domarsiffrorna 13-2 friades Serbien från anklagelsen att ha begått folkmord under det bosniska kriget. Visserligen stödde Serbien den bosnienserbiska armén både finansiellt och militärt, men för den skull, går det inte att hålla Serbien ansvarigt för massakern i Srebrenica, sa FN-domstolens president Rosalyn Higgins.

Bosnien kunde inte styrka att det fanns ett samband mellan den de politiska ambitionerna och initiativ tagna i Belgrad, under Milosevics tid, och massmorden. Men, säger rätten i sitt utslag, Serbien gjorde inte heller något för att förhindra dödandet av tiotusentals bosnier.

Unik process
Med den över två timmar långa uppläsningen i rättssalen i Haag avslutades på måndagen en historiskt unik process, där ett land, Bosnien, för första gången försökt få ett annat, Serbien, fällt för folkmord.

Bosnien kan nu inte kräva något miljardskadestånd av Serbien.

Trots att serberna så att säga fått en i huvudsak friande dom har förhandlingarna i Haag rivit upp gamla sår på Balkan. Än en gång har frågor om skuld, ansvar och om vad som egentligen hände, aktualiserats.

Spänt i Bosnien
I Bosnien har det lett till politiska spänningar mellan bosnienserber och muslimer, medan man i Serbien hela tiden hävdat att processen är ytterligare ett exempel på västs benägenhet att hela tiden skylla på serberna.

Utslaget i Haag betecknade den serbiska försvararen ändå som balanserat.

Inte förvånad
Professorn i folkrätt Ove Bring inte förvånad.

– Det kvarstår ändå att Serbien har fällts till ansvar på två punkter för brott mot folkmordskonventionen.

Men utan att behöva betala något för det?

– Det stora miljardskadeståndet som det har talats om förutsatte att den serbiska statsmakten som sådan var direkt ansvarig för folkmord. Nu när detta har avvisats återstår vissa mindre försyndelser. De har inte gjort vad de kunnat för att förhindra ett folkmord i Srebrenica. Och de har heller inte gjort vad de har kunnat för att utlämna Mladic. På dessa två punkter är det fortfarande brott mot folkmordskonventionen som fortfarade motiverar skadestånd, säger Ove Bring.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista