Dämpad stämning på Astra Zeneca

1 300 tjänster inom loppet av tre år, så många jobb försvinner på läkemedelsbolaget Astra Zeneca i Södertälje. Det är fler än var fjärde tjänst inom företagets tillverkning. Beskedet kom på måndagen, och bland personalen var stämningen dämpad.

– Vad ska man säga? Man trodde att det här var ett säkert företag att jobba på. Men det är klart, när man börjar höra om våra produkter, att patent skulle gå ut, så börjar man fundera. Men inte att det skulle bli så här drastiskt, säger Kjell Sedin, som jobbar i produktionen, där jobben kommer att bli färre.

– Det är ju bara att gilla läget. Det är jätteoroligt, Marja Valos, som jobbar på Astra Zeneca.

Passergrindarna snurrar, det är skiftbyte på Astra Zeneca i Södertälje. Här fick man på måndagen beskedet att 1 300 tjänster ska bort inom loppet av tre år.

Var fjärde tjänst försvinner i Södertälje
Det är en del av de neddragningar på 3 000 tjänster runt om i världen som Astra Zeneca redan berättat om i februari. Här i Södertäljetrakten betyder det att mer än var fjärde tjänst inom Astra Zenecas tillverkning försvinner.

– På LO-sidan är det unikt. Jag har aldrig varit med under mina 18 år i företaget, att vi behövt vara med om sådana här neddragningar någon gång, säger Anders Larsson, ordförande IF Metalls fackklubb på företaget.

Behöver banta trots vinst
Astra Zeneca går bra just nu, och gjorde en vinst på 60 miljarder före skatt förra året. Ändå behöver man banta, säger Staffan Ternby, som är informationschef.

– Vi måste ställa in kostymen efter den verklighet som kommer att gälla för oss om ett par-tre år, och då ser vi att vi har lägre produktionsvolymer helt enkelt, säger Staffan Ternby, informationsdirektör på Astra Zeneca.

– Vårt hopp står nu till forskningen, att de kan börja leverera någonting, så att vi får mer i produktionen att göra, säger Anders Larsson, fackordförande IF Metall.

Frivillig avgång i år
450 tjänster ska bort i år, och det hoppas Staffan Ternby ska ske genom att folk slutar frivilligt, till exempel genom att de får bra pensionsvillkor, hjälp med att starta eget, eller söka nytt jobb. Men hur det blir med de ytterligare 850 tjänster som ska bort, det är inte klart ännu, så det kan bli tal om uppsägningar.

– Jag förmodar att vi först måste se hur det utvecklar sig, så i slutet av det här året tror jag att vi vet mer om hur det kommer se ut 2008 och 2009, säger informationsdirektören Staffan Ternby.

Vad tror du för egen del?

– Jag vet ju inte hur det blir med det där först in sist ut, men jag har varit här i snart tio år, så förhoppningsvis klarar jag mig kvar, säger Kjell Sedin, som jobbar på Astra Zeneca i Södertälje.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista