Mindre sjukhus kan mista specialistvård

Mindre sjukhus kan förlora en del specialistvård till större sjukhus längre bort, om Ansvarskommitténs förslag att förvandla landstingen till sex till nio regioner genomförs. Västerviks sjukhus i norra Kalmar län kan hamna i samma region som universitetssjukhuset i Linköping vilket oroar en del.

– Västerviks sjukhus är jätteviktigt därför att jag har tre barn och tycker det är skönt att ha ett sjukhus ganska nära i fall det händer barnen någonting.

– Och det är jätteskönt att veta att det ”bara” är tre och en halv mil till sjukhuset, säger Caroline Håkansson i Blankaholm utanför Västervik.

Planerade operationer
Roger Molin vid Sveriges kommuner och landsting är expert i Ansvarskommittén. Han tror att storregioner kan driva på specialiseringen i sjukvården.
Den avancerade specialistvården och den nattöppna akuten kan flyttas till större sjukhus, medan de mindre sjukhusen får vara kvar och göra fler planerade operationer.

Så har exempelvis utvecklingen blivit i Västra Götaland där flera dygnetruntöppna akuter har stängts.

Ökat avstånd till specialistvård
Roger Molin tycker inte att invånarna ska vara så oroliga för ökat avstånd till specialistvård.

– Hittills har alla de strukturförändringar som har skett som precis har lett till längre avstånd gått hand i hand med en väldigt ökad kvalitet också på de områden där man tror att tid skulle vara väldigt vikigt, när det gäller hjärtsjukvård till exempel, säger han.

Roger Molin ser andra fördelar med utredningens förslag. I större regioner med ett universitetssjukhus eller stort specialistsjukhus i varje region blir det lättare att fånga upp den specialkunskap som driver sjukvården framåt och sprida den till läkarna vid mindre sjukhus.

Beredda att kämpa
Men Anna Michaelsson som är ordförande i läkarföreningen i Västervik hoppas att sjukhuset där kan behålla en specialistkompetens och läkarkåren är beredda att kämpa för det.

– Skulle det bli aktuellt känner vi väldigt starkt för sjukhuset och skulle det bli en regionindelning får man ju diskutera noggrant med Östergötland, säger hon.

Vad är det som är viktigt för läkarkåren om det blir en storregion?

– Att bibehålla ett fullödigt sjukhus.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Lennart Ackling, SR Kalmar
lennart.ackling@sr.se

Ansvarskommittén

Ansvarskommittén tillsattes 2003 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Kommittén ska utreda hur arbets- fördelningen mellan stat, landsting, länsstyrelser och kommuner ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista