Ekonomisk boom i norra Irak

Samtidigt som stora delar av Irak hemsöks av våldsverkare och terrorister, så upplever de norra delarna av landet en ekonomisk boom. Sami Suleyman, som är affärsman i oljebranschen i staden Dohuk, säger att norra Irak är investerarnas paradis.

– Myndigheterna lägger sig inte i, skatter och tullar är symboliska, och det är fredligt och stabilt, säger affärsmannen Sami Suleyman.

På hans stora kontor i centrala Dohuk, längs väggar smyckade med träpanel, står pösiga, cremefärgade lädersoffor. Själv sitter han i en enorm fåtölj framför en stor tavla av en örn.

Nya bilar, byggande och restaurangerAffärerna går bra, säger han, det uppenbart att det inte bara gäller hans företag. Bilarna på Dohuks gator är av nyare årsmodell än på svenska vägar, överallt byggs det, stadens fyrstjärniga hotell genomgår en renovering och restaurangerna ligger tätt på huvudgatan.

Och det är likadant också på andra håll i det av kurderna kontrollerade norra Irak. Staden Suleymaniye har exempelvis fördubblats i storlek de senaste fyra åren, och fastighetspriserna har mer än tiodubblats.

”Säkerheten är vårt största kapital”
Det är en annan värld, jämfört med inbördeskrigets Bagdad 50 mil bort. Här har inte en enda utländsk soldat dödats sedan den amerikanska invasionen. Och det är det som är den främsta orsaken till välståndet, för här produceras egentligen inte särskilt mycket.

– Norra Irak är en säker inkörsport till resten av landet, så säkerheten här är vårt största kapital, säger Sami Suleyman.

Caroline Salzinger, norra Irak
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista