Lastbilar äventyrar EU:s klimatmål

Medan flera andra samhällssektorer lyckas minska sina utsläpp av växthusgaser går det år helt motsatt håll med transportsektorn inom Europa. Utsläppen i Europas länder har ökat med 32 procent sedan 1990 och fortsätter att öka trots att varje fordon släpper ut mindre. Det framgår av en ny rapport om transport och miljö från EU:s miljöbyrå i Köpenhamn.

– Om inte fordonen blivit energisnålare hade det sett ännu värre ut, säger projektledare Peder Jensen.

Men teknikförbättringarna håller inte jämna steg med trafikökningen. Medelbilen i Europa drar dubbelt så mycket bensin som de energisnålaste bilarna.

Godstransporterna på vägarna ökar allra mest. Den delen har svällt med 43 procent sedan början av 90-talet.

Billigare produktion ger längre transporter
– De tunga lastbilarnas karavan på vägarna kan ses som en del av globaliseringen. De rikare länderna i EU lägger produktion i länder där det är billigare att producera med ökade transporter som följd, säger Peder Jensen.

Andelen gods på landsväg växer kontinuerligt på bekostnad av järnvägen. Det beror inte minst på järnvägsbolagens egen tröghet i att anpassa sina system, säger Peder Jensen.

– Man kör med olika spårvidd, spänningen i ledningarna är olika, de elektroniska säkerhetssystemen varierar i olika länder. Om järnvägsgodset ska ha en framtid måste järnvägsbolagen börja samarbeta.

”Utsläppen måste minska”
– För framtiden måste transportsektorns utsläpp minska, säger Peder Jensen.

Stadsplaneringen måste utgå från reducerade transporter, inte att man i efterhand ska organisera ett transportsystem, som anpassas till ett spretigt byggande.

Med dagens transportutveckling blir det omöjligt att klara EU:s klimatmål att minska utsläppen med 20 procent till 2020 och 60 procent till 2050, säger Peder Jensen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista