Blodigt fångdrama i Guatemala är över

Den senaste veckan har Centralamerika chockats av en rad mord. Politiker har mördats av poliser som i sin tur har mördats i sina fängelseceller. Det mesta tyder på att det är knarkmaffior som ligger bakom.

Det började i måndags förra veckan. Tre salvadoranska politiker, medlemmar i det centralamerikanska parlamentet, kidnappades i Guatemala. Dagen därpå hittades deras döda och brända kroppar i en bil utanför huvudstaden.

Den guatemalanska kriminalpolisen kunde snart slå fast att det var en grupp inom den civila polisstyrkan som låg bakom. Fyra greps snabbt, två är fortfarande på flykt.

Det mesta tydde på att poliserna hyrts av en knarkmaffia som har en fot i El Salvador och en annan i Guatemala.

Poliserna vägrade tala
Motivet till morden sades vara att någon av de salvadoranska politikerna försökt lura maffian och stjäla en last med narkotika. Polisernas uppgift skulle ha varit att skaffa tillbaka knarket.

De gripna poliserna, som vägrade att säga någonting, placerades i El Boquerón, som anses vara ett av Guatemalas säkraste fängelser. Men fängelset kontrolleras i mångt och mycket kontrolleras av Mara Salvatrucha, ett av de gäng med rötter i Kalifornien som de senaste åren förvandlats till omfattande kriminella organisationer i hela Centralamerika.

I söndags dödades de fyra poliserna inne i fängelset. Alla fick de först halsarna uppskurna och därefter ett antal kulor i huvudena.

Fångarna revolterade
En version hävdar att det var en kommandogrupp utifrån som släpptes in av vakterna som låg bakom dådet. En annan säger att det var en grupp fångar som utförde det, i protest mot att andra fångar än medlemmar i Salvatrucha släppts in i fängelset.

Morden på poliserna följdes av en revolt av fångar som var rädda för att anklagas för morden. En revolt som nu, sedan fångarna fått träda fram i TV för att betyga sin oskuld, tycks ha blåsts av.

Guatemalanerna vet inte vem de ska vara mest rädda för. Det kriminella Salvatrucha eller de poliser som satta att skydda dem.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista