Psykisk ohälsa bland flickor ökar

Många unga flickor i Sverige mår psykiskt sämre än tidigare och är stressade och oroliga. Detta trots att vuxna och yngre skolbarn har ett bättre psykiskt välbefinnande än tidigare. Det konstaterar Socialstyrelsen i den nya folkhälsorapporten som presenteras på tisdagen.

En orsak till flickors stress är konkurrensen i skolan, berättar niondeklassaren Anna Holkert i Göteborg.

– Jag känner mig otroligt stressad. Jag har sömnproblem och även problem med det sociala för att jag prioriterar skolan framför det sociala livet. Jag hinner inte umgås så mycket med mina kompisar. Jag hinner inte heller ha riktigt roligt utan allt handlar om att man ska sitta hemma och plugga så att man får bra på nästa prov. Sedan ska du hinna träna, äta och sova också, säger hon.

Socialstyrelsen oroas
Socialstyrelsen lyfter fram de unga flickornas hälsoutveckling som oroande. Andelen flickor som uppger att de känner ängslan, oro eller ångest har ökat sedan i mitten av 1990-talet.

Under samma period har fler unga flickor vårdats för alkoholförgiftning och fler har gjort självmordsförsök.

Gudrun Persson vid Socialstyrelsen är oroad över utvecklingen.

”Unga flickor dricker mycket”
– Totalt sett inom ungdomsgruppen dricker man mindre i dag, men det gäller inte de unga flickorna. De dricker väldigt mycket och alkoholkonsumtionen i årskurs nio bland flickor är i dag lika hög som den är bland pojkar, säger hon.

Även om rapporten innehåller flera positiva trender, till exempel att allt färre röker, att ökningen av övervikt och fetma tycks ha stannat av och att tandhälsan har blivit bättre, så är det de ungas psykiska hälsa som är i fokus.

Vill undersöka vidare
Nu vill Socialstyrelsen göra mer omfattande undersökningar för att kunna bedöma situationen.

– När det gäller barn och ungdomar har vi inte tillräckligt bra instrument i dag. Socialstyrelsen har också föreslagit att vi ska genomföra nationella mätningar i skolan och då hoppas vi att vi ska få ett bättre underlag för att bedöma utvecklingen av barns och ungas psykiska hälsa, säger Gudrun Persson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista