Skottlands självständighet viktig valfråga

Ska Skottland bryta sig loss från Storbritannien och bli en egen nation? Det är en av frågorna i de kommande lokalvalen i Skottland i maj. Frågan drivs hårt av SNP, det skotska nationalistpartiet.

– Alla siffror visar att människor är redo att gå vidare, redo för förändringar och förbättringar. De inser att den union vi har nu inte fungerar. Vi behöver en annan union, att vara en del av den europeiska unionen, säger Bruce Crawford inom det skotska nationalistpartiets ledning.

Just i år fyller unionen mellan England, Skottland och Wales 300 år. I Wales har nästan självständighetsdrömmen dött ut men i Skottland är den högaktuell. Frågan diskuteras intensivt på möten och insändarsidor och nationalistpartiet SNP har utlovat en folkomröstning om partiet gör ett bra val i maj.

Kan bli ett maktskifte
Idag styrs det regionala parlamentet av en koalition mellan Labour och Liberaldemokraterna. Men många av de senaste opinionsmätningar visar att det nu kan bli ett skifte, och i så fall alltså en folkomröstning. Men alla väljare har ännu inte bestämt sig

– Åh, det är svårt. Visst vill jag vill ha självständighet, men du vet aldrig riktigt vad du får, säger Ruby Mackmanman mitt i folkvimlet i huvudstaden Edinburgh.

”Inte för dumma för att bli självständiga”
Storbritannien har totalt 60 miljoner invånare, Skottland har fem miljoner. Många undrar hur skottarna skulle klara sig på egen hand.

– Alla små länder runt Skottland går det väldigt bra för. Jag tror inte att vi är för små eller för dumma för att bli självständiga, speciellt inte med tanke på resurserna av Nordsjöolja. Det finns en möjlighet att gå framåt, säger Bruce Crawford inom det skotska nationalistpartiet.

Maria Eksedler, Edinburgh
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista