Abchazien väntar på sitt oberoende

Abchazien har president, ministerier och parlament, men inget internationellt erkännande som en självständig stat. En tidsfråga, säger abchazier som hoppas på rysk hjälp att bli fullständigt oberoende. Det som kan få konflikten med Georgien att blossa upp till krig igen.

– Här sitter presidenten, här är parlaments- och ministeriernas byggnader visar Georgij, abchas som visar runt i Suchumi eller Agua som den heter på abchaziska, huvudorten i delrepubliken Abchazien.

Egen flagga och eget pass
Abchazien är utbrytarrepubliken mellan Georgien och Ryssland som envist kräver officiellt erkännande för sitt de facto oberoende med egen flagga, mobilnätet Aguafon, som ryska MTS står för och egna pass.

Men utan Ryssland stod sig de drygt 300 000 invånarna slätt. Gränsen mot Ryssland är öppen i norr och många unga jobbar där. Mot Georgien är den stängd sedan kriget som pågick i 18 månader i början av 1990-talet mellan Georgien och separatister i Abchazien.

Dagens georgiske president har lovat införliva utbrytarrepubliken och ge den halva miljonen georgiska flyktingar en chans att återvända.

Flyktingarnas status osäker
Men i Abchazien finns inget gehör för något sådant. Här påstås att georgierna aldrig hört hemma i området och därför saknar rätt till det.

Georgij, som har ett förflutet i sovjetiska säkerhetstjänsten men nu är pensionär, är bestämd.

– Ryssland var abchaziskt och hälften av Georgien var också abchasiskt. Vi hade ett omfattande abchaziskt kungadöme på 900-talet, men nu har vi ingenting, säger han.

Parallell dras med Kosovo
Det ryska stödet är både politiskt och ekonomiskt. I Moskva jämförs Kosovos krav på oberoende med kraven i Abchazien. Men Georgij ser ingen parallell.

– Kosovo, det är inte deras jord, men vi som är här, vi har alltid brukat jorden här, det finns kartor som bevisar det, säger han.

Maria Persson Löfgren, Suchumi, Abchazien
maria.persson_lofgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista