Volvo köper amerikanskt företag

Uppdaterad 18:05
Miljardaffärerna i det svenska näringslivet avlöser varandra. Volvo köper nu det amerikanska företaget Ingersoll Rands division för väganläggningsmaskiner för drygt 9 miljarder kronor.

I köpet ingår, förutom divisionen för väganläggningsmaskiner, också 20 helägda återförsäljare i Nordamerika.

Volvo räknar med samordningsvinster på 600 miljoner kronor om året de kommande fem åren. Men framförallt ska köpet ses som en strategisk investering, säger Volvos koncernchef Leif Johansson i en kommentar.

Omsättning på 6 miljarder
Ingersoll Rand tillverkar inte bara vältar, asfaltläggare och fräsmaskiner, utan också terränggående truckar och har en omsättning på 6 miljarder kronor om året, något minde än Volvos 10 miljarder för just anläggningsmaskindivisionen.

Ingersoll Rand med 2 000 anställda har också verksamhet i Tyskland, Indien och Kina. I just Kina köpte Volvo för drygt en månad in sig i en av landets största tillverkare av hjullastare. En affär på 300 miljoner kronor

Påshoppingtur
Att Volvo är på shoppingrunda fick vi prov på förra veckan i ett betydligt större uppköp, nämligen japanska Nissan Diesel – en affär på 7,5 miljarder kronor.

Inom loppet av en vecka har Volvo alltså satt sprätt på 17 miljarder kronor ur sin kassa, som vid årsskiftet var cirka 30 miljarder.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista