Militärbas i Afghanistan attackerades

I Afghanistan dödades på tisdagen flera människor, däribland minst en amerikansk soldat. Det skedde vid en självmordsattack mot en militärbas som USA:s vicepresident Dick Cheney besökte.

Vicepresident Dick Cheney fanns inne i den amerikanska Bagram-basen, sex mil från huvudstaden Kabul, när bomben exploderade. Varken vicepresidenten eller hans medarbetare skadades.

En reporter för nyhetsbyrån AP säger att han sett minst åtta döda kroppar utanför basen.

Cheney ska ha varit målet
En talesman för talibanerna tog på sig skulden för attentatet och att sa att målet varit just Dick Cheney, som kommit till Kabul efter ett likaledes oannonserat besök i grannlandet Pakistan tidigare i veckan.

Bomben på tisdagsmorgonen exploderade vid en yttre säkerhetsgrind till den starkt befästa basen, och amerikanska källor säger att vicepresidenten aldrig var i fara.

Men experter i regionen säger att attacken tyder på att talibanerna haft tillgång till förhandsinformation om Cheneys besök, och på att talibanerna blir allt mera sofistikerade i sina operationer.

Talibanerna blivit starkare
Kort efter attentatet fördes Cheney i flygplan till Kabul där han träffade Hamid Karzai i hans presidentpalats.

Syftet med Cheneys besök i regionen är att skärpa behovet av att bekämpa den islamistiska talibanrörelsen.

Medan USA haft fokus på Irak har talibanerna blivit starkare och hotar nu med en omfattande offensiv mot den USA-stödda regeringen i Kabul.

Regionen på väg att bli centrum för terrorism
Förra året dog 4 000 människor i Afghanistan i strider kopplade till talibanerna, som pånyttfötts sedan USA drev bort dem från makten för drygt fem år sedan. Och nu finns alltså farhågor om att regionen åter är på väg att befästa sin ställning som ett centrum för extremism och terror.

Amerikanska tv-kanalen ABC rapporterar att en influgen CIA-chef tidigare i veckan visade Pakistans president Pervez Musharraf vad som sades vara övertygande bevis på att al-Qaida öppnat flera träningsläger i en laglös del av Pakistan, något som Afghanistans regering länge klagat på, men som Pakistan hittills förnekat.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista