Delseger för importör av röd dieselolja

En maskinskötare från Tavelsjö har vunnit en delseger i striden om rätten att köpa billig röd dieselolja i Finland och ta hem den till Sverige utan att behöva betala svensk skatt. EG-domstolens generaladvokat ger honom delvis rätt i striden som väcker starka känslor i norra Sverige.

Ett nytt blad har vänts i den mångåriga historien om rätten att köpa billig finsk så kallad röd dieselolja och använda den för eget bruk utan att skatta för den i Sverige.

Oljan, som är nästan hälften billigare i Finland än i Sverige, har blivit ett ärende i EG-domstolen i Luxemburg. Där står striden nu i praktiken mellan en maskinskötare från Tavelsjö norr om Umeå på ena sidan och den svenska regeringen på den andra sidan.

Stoppades i tullen
För drygt tre år sedan köpte maskinskötaren Fredrik Granberg från Tavelsjö 3 000 liter billig olja i Finland och körde den i tre stora tankar i en skåpbil mot Tavelsjö för att värma sin villa med oljan.

Men den svenska tullen stoppade Fredrik Granberg och lade beslag på oljan. Haparanda tingsrätt dömde sedan Fredrik Granberg till 7 600 kronor i böter för att ha brutit mot smuggellagen, som den kallas i Norrbotten. På ett finare språk heter den lagen om förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Hovrätten gick till EG-domstolen
Fredrik Granberg överklagade domen till hovrätten, som var osäker på vad som egentligen gäller i den här omstridda frågan nu när Sverige är med i EU. Hovrätten begärde därför råd av EG-domstolen i Luxemburg. Där meddelar nu domstolens generaladvokat, som är en nyckelfigur i domstolsprocessen, att han på tre punkter av fyra går på Fredrik Granbergs linje.

– Jag tolkar det så att det i det närmaste är en total framgång för Granberg eftersom generaladvokaten slår fast att Sverige inte implementerat direktiv 92/12 på ett korrekt sätt. Eftersom direktivet inte är korrekt infört i den svenska lagstiftningen kan det inte göras gällande, säger advokat Lennart Lindström, som för Fredrik Granbergs talan.

Viktigt beslut
Nu är det inte säkert att EG-domstolen i sitt domslut kommer till samma slutsatser som generaladvokaten, men generaladvokatens uppfattning har ändå mycket stor betydelse.

Om Granberg hade hyrt en tankbil med chaufför för sina 3 000 liter olja i stället för att hålla sig med en egen transport i skåpbilen, då hade generaladvokaten godkänt även det.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista