Besvikelse i Bosnien efter domen i Haag

I Bosnien är besvikelsen stor efter att den internationella domstolen i Haag frikänt Serbien från ansvar för folkmordet i Srebrenica. Nu får offren aldrig något erkännande, säger Amor Masovic i Sarajevo.

– Den här domen var det absolut värsta som kunde hända Bosnien, säger Amor Masovic.

Han hör till dem som sett följderna av massmorden i Bosnien på nära håll. Han arbetar i en internationell kommitté som undersöker massgravarna i Bosnien och Hercegovina för att försöka identifiera de människor som ligger där.

8 000 dödades
Domstolen i Haag slog fast att det var ett folkmord när bosnienserbiska styrkor mördade omkring 8 000 muslimska pojkar och män i Srebrenica i juli 1995, men staten Serbien kan inte hållas ansvarig, enligt domen.

Amor Masovic tror att domen i det långa loppet kommer att leda till en destabilisering av hela regionen.

Tror det kan hända igen
Dels innebär domen att Serbien aldrig på allvar får ta itu med det som hände under kriget. Dels innebär den att skulden för massakern i Srebrenica faller enbart på bosnienserberna, vilket försvårar alla försök till försoning, säger Amor Masovic.

Men framför allt tror Amor Masovic att domslutet kan ge dem som begått krigsförbrytelser vind i seglen, och att händelser som den i Srebrenica kan inträffa igen.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

i samarbete med SR Internationals Fokusredaktion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista