Två misstänkta för krigsbrott i Darfur

Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, har nu namngivit två personer som misstänkta för brott mot mänskligheten i Darfur i Sudan. Den ene är förre inrikesministern och den andre en milisledare.

I två år har chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo, på uppdrag av FN, granskat bevis mot de nu namngivna personerna. De finns på en hemlig lista om 51 personer, som alla misstänks för krigsbrott.

Två personer uppmanas inställa sig i Haag
De första som nu uppmanas inställa sig inför domstolen i Haag, är dels förre inrikesministern Ahmed Haroun, som numera är minister för humanitära frågor. Enligt åklagaren har Haroun medvetet bidragit till och finansierat mord, våldtäkter, plundringar, tortyr och fördrivning av miljoner människor i Darfur.

Också den person som förde befäl över den arabiska milisen, Janjawid, som ligger bakom dödandet av en kvarts miljon människor, ska inställa sig i Haag. Det är Ali Kushayb, enligt domstolen.

Sudan accepterar inte Haag-domstolen
Sudan har inte accepterat Haag-domstolens domsrätt, och har förklarat att man själva klarar av att pröva misstänkta krigsförbrytare.

Men hittills har det mest bara varit en fasad, där personer utan egentligt ansvar för massakrerna har ställts inför rätta.

Nu använder sig Haag-domstolen av sin rätt att kräva gripandet av de två namngivna, misstänkta krigsförbytarna, eftersom Sudan har visat sig ovilligt att pröva dessa.

Anklagar väst för att överdriva Darfurkatastrofen
Inga officiella reaktioner har kommit från Sudan ännu, men innan Haag-åklagarens väntade besked, så har olika ministrar förklarat att ingen sudanes skall ställas inför rätta utanför landets gränser.

De har också anklagat västvärlden för att överdriva Darfur-katastrofen och förnekat allt samröre med Janjawid-milisen.

Misstanken har också funnits länge att Sudans motstånd mot att släppa in FN-trupper i Darfur, beror på att dessa då också kan gripa utpekade krigsförbrytare.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista