Bolagsaffärer mot rekord

Efter Volvos uppköp av delar av bolaget Ingersoll Rand i USA, och Ericssons bud på norska ip-tv-bolaget Tandberg på måndagen, är det inte långt kvar innan förra årets rekordsiffra för bolagsaffärer är utraderat. Bara den här veckan rör det sig om affärer på uppemot 20 miljarder.

Affärer för bortåt 20 miljarder den här veckan. Nästan 10 miljarder förra veckan när Volvo tog över Nissan Diesel. Lägg sen till Atlas Copcos köp av Dynapac, Swedbanks affär med den ukrainska banken TAS och Investor som tillsammans med Morgan Stanley, tagit över Mölnlycke Healthcare.

Detta plus en räcka mindre affärer för någon enstaka miljard gör att det sammantaget inte är långt kvar innan förra årets rekordsiffra, på 90 miljarder kronor, redan är historia.

Allmänt goda tider är en drivkraft
En drivkraft för alla uppköp, sammanslagningar, eller utköp av bolag från börsen, är de allmänt goda tiderna med försäljning och vinster som stigit i snabb takt.

Pengarna i många bolags kassakistor räcker med råge till både höjd aktieutdelning och till investeringar. Och där det enklaste sättet att investera är att ta över bolag eller verksamheter som konkurrerar, eller i bland kompletterar, vad bolagen gör eller vill göra.

Och det är enklare och snabbare att köpa upp eller slå ihop marknadsandelar och tekniskt kunnande. Något som inte minst varit tydligt när Ericsson på måndagen lade bud på Tandberg, eller när Volvo vill ta över lastvagnar i Nissan Diesel eller anläggningsmaskiner hos Ingersoll Rand.

Mönstret är typiskt och gällde även förra årets storaffärer när till exempel försäkringsbolaget Skandia togs över av Old Mutual eller när Investor plockade ut Gambro från Stockholmsbörsen.

På väg mot nya rekordsiffror
Bolagsaffärerna är alltså på god väg mot nya rekordsiffror, räknat både i antal och framför allt i pengar. Det beror också på att prislappen på bolagen vuxit, inte minst genom att olika riskkapitalbolag ständigt räknar på möjligheterna att köpa billigt och sälja dyrt.

Allt detta gäller inte bara från svensk horisont. Globalt slog bolagsaffärerna ett rekord förra året med ett sammanlagt värde som steg till omkring 28 000 miljarder kronor. I runda tal motsvarar det Sveriges BNP tio gånger om.

Och för 2007 väntas ett nytt rekord. Det senaste bidraget för det är en affär i det amerikanska elenergibolaget TXU värd drygt 300 miljarder kronor.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista