Ny lag i Irak om oljereserverna

Efter hårda påtryckningar från USA har de olika fraktionerna i Irak enats om en ny lag om hur landets stora oljereserver ska skötas. Utländska oljebolag kommer att tillåtas investera och vinsterna, sägs det, ska fördelas rättvist mellan Iraks folkgrupper.

När USA invaderade Irak hävdade en del kritiker att man först och främst var ute efter de stora oljetillgångarna. Irak har världens tredje största oljereserver.

Nu snart fyra år efter kriget har den irakiska regeringen godkänt ett lagförslag som öppnar dörren för internationella oljebolag att investera och ta ut vinster, men förslaget säger också nej till en allmän privatisering av oljeindustrin.

Hård press från USA
Lagförslaget har tillkommit efter mycket hård press från USA. Vändpunkten kom i helgen när USA:s ambassadör i Irak lyckades förmå kurderna att acceptera planen. Det är de som hela tiden varit mest tveksamma.

Irak har 80 oljefält och av dem kommer 65 att öppnas upp för utländska företag att investera i. Men de kommer inte få ta över ägandet utan kommer att få långa utvinningsrättigheter.

Kritiker säger att det kommer att göra det möjligt för företagen att föra ut mycket stora vinster under kommande år.

Å andra sidan, Iraks oljeminister står nära den andlige ledaren ayatolla Sistani och det är svårt att se varför han skulle vilja sälja ut nationella intressen.

Flera bolag har visat intresse
Oljebolag från bland annat USA, Ryssland och Kina har visat intresse att investera i Irak.

Misstanken finns att amerikanska företag automatiskt kommer att ha företräde, men kanske kan det slå åt andra hållet.

Med tanke på de spridda anti-amerikanska strömningarna i Irak blir det kanske lättare för myndigheterna att ge kontrakt till företag från andra länder.

Känslig fråga
Frågan om oljenäringen i Irak är extremt känslig eftersom det mycket handlar om relationerna mellan landets befolkningsgrupper.

Grovt talat finns oljan i de shiamuslimska och kurdiska områdena och nästan inte alls i de sunnidominerade.

Lagförslaget säger att centralmakten i Bagdad ska se till att oljeinkomsterna fördelas rättvist så att varje befolkningsgrupp proportionellt får sin del.

Kan leda till problem
Det ser bra ut på papperet men kan ändå leda till stora problem. Irak har urdålig befolkningsstatistik och det är stor oenighet om hur stora de olika befolkningsgrupperna är.

Enligt lagförslaget är det de regionala myndigheterna, till exempel de kurdiska, som ska få bjuda in utländska företag att investera. Men för att lugna sunnimuslimerna finns det en paragraf som säger att centralmakten kommer att ha det slutgiltiga ordet.

Lagförslaget ska nu lämnas över till det irakiska parlamentet så det politiska tumultet om oljetillgångarna är långt ifrån slut.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista