Brist på arbetskraft i allt fler yrken

Det råder brist på arbetskraft inom fler och fler yrken, visar en rapport från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Tillväxten på den svenska arbetsmarknaden är mycket stark och allt fler arbetsgivare har problem med att hitta utbildad personal. Värst är det inom bygg- och it-branschen.

– Den stora frustrationen är att det går väldigt bra för Sverige, det går bra för digital teknik. Då är det frustrerande att det är svårt att hitta människor som har den här utbildningen, säger it-gurun Jonas Birgersson, som är koncernchef på Labs2.

Murare, elektriker och dataprogrammerare är bland de yrkeskategorier där det är ont om arbetskraft.

Kräver åtgärder
Enligt både Ams och Jonas Birgersson måste nu alla aktörer på arbetsmarknaden jobba för att motverka arbetskraftsbristen för att undvika att tillväxten och samhällsekonomin påverkas negativt.

– Konsekvensen blir ju att företag tvingas titta på hur man ska kunna få tillgång till personal. Det blir då att man tittar på outsourcing, och då kan det på sikt leda till att det blir en utarmning. Jag tror att det är väldigt viktigt att behålla den här kompetensen, för den digitala tekniken kommer bara att bli viktigare och viktigare, säger Jonas Birgersson.

Nu krävs åtgärder från flera håll i samhället, enligt Ams.

”Det ska löna sig bättre att arbeta”
Enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kommer mycket av ansvaret att läggas på branscherna själva, men även på arbetstagarna genom stramare villkor för arbetslöshetsförsäkringen.

– Dels de ekonomiska incitamenten, att det ska löna sig bättre att arbeta, det är viktigt för att se till att folk söker sig till arbetsmarknaden. Det finns en fokus på matchningen, alltså fokus på arbetsförmedlingen, och att också arbetsgivarna är med och tar en del av ansvaret. När de har en arbetskraftsbrist och ser att det är kortare utbildningar som behövs är det inte nödvändigtvis så att man ska lägga över ansvaret på någon annan. Man kan ju faktiskt utbilda själv också, säger Sven Otto Littorin.

Bodil Lundmark
bodli.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista